Țara noastră, afectată de provocările UE privind reducerea pesticidelor și creșterea suprafeței agricole cultivate ecologic
Telex » Știri 10 iunie 2020
Promovarea ţintelor referitoare la reducerea utilizării pesticidelor şi a fertilizanţilor, dar şi de creşterea suprafeţei agricole cultivate ecologic ar trebuie să fie făcute numai după analize aprofundate de impact şi soluţii alternative pentru fermieri, susţine ministrul Agriculturii, Adrian Oros. „România este afectată de principalele provocări reprezentate de reducerea pesticidelor (cu 50%), reducerea fertilizanţilor (cu 20%), creşterea suprafeţei agricole cultivate ecologic (cu 25%) care presupune costuri şi preţuri mai mari şi reducerea cu cel puţin 10% a suprafeţei agricole prin acoperire cu caracteristici de peisaj de înaltă diversitate, toate acestea având ca efect reducerea producţiei europene de produse agro-alimentare, cu riscul de a fi compensate de importuri care nu respectă nici pe departe aceleaşi standarde şi cerinţe. Promovarea acestor ţinte ar trebui să fie făcută numai după analize aprofundate de impact şi soluţii alternative pentru fermieri”, a afirmat ministrul Agriculturii în cadrul videoconferinţei informale a Consiliului AgriFish organizată de preşedinţia croată a Consiliului UE, informează Agerpres. Ministrul Oros a mulţumit pentru organizarea acestei dezbateri pe un subiect foarte important care vizează legăturile dintre noua reformă PAC şi Pactul Ecologic European şi, în speţă, Strategia „Farm to Fork” şi Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, „Aducerea naturii înapoi în viaţa noastră”, considerând că obiectivele specifice stabilite în cele două strategii sunt adecvate în condiţiile în care se asigură resursele financiare pentru ca agricultorii să atingă ţintele propuse cu asigurarea securităţii alimentare.
În opinia sa, documentul de lucru al Comisiei sintetizează legăturile dintre noua reformă a PAC şi Pactul Ecologic European şi subliniază în mod corect capacitatea viitoarei PAC de a răspunde, teoretic, ambiţiilor acordului ecologic. „Apreciem angajamentul Comisiei, dar care trebuie dublat şi de un cadru flexibil, adaptat nevoilor şi realităţilor specifice din fiecare stat membru, astfel încât fondurile alocate prin PAC să îşi dovedească eficacitatea”, a adăugat ministrul Agriculturii.
În privinţa noii propuneri a Comisiei referitoare la Cadrul Financiar Multianual, ministrul a subliniat că aceasta aduce o serie de elemente de noutate ca răspuns la noile provocări de la nivelul UE ca urmare a crizei determinate de pandemia COVID-19, dar şi la noile strategii publicate de Comisie în ultimele luni. „Din acest punct de vedere, apreciem creşterea bugetului propus pentru PAC şi, în special, pentru dezvoltare rurală prin alocarea suplimentară a 16,5 miliarde de euro din pachetul privind Next Generation EU”, a subliniat ministrul în intervenţia sa.
Potrivit MADR, România susţine finalizarea discuţiilor în ceea de priveşte Cadrul Financiar Multianual pentru perioada următoare, în vederea asigurării resurselor financiare necesare punerii în aplicare a noii PAC.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane