Ţara noastră avea, în T4 din 2020, una dintre cele mai mici rate ale locurilor de muncă vacante din UE
Numărul 11, 24-30 mar. 2021 » Breviar statistic
Rata locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 1,9% în zona euro şi de 1,8% în Uniunea Europeană, cele mai mici valori ale acesteia înregistrându-se în Grecia (0,5%) şi Bulgaria, Spania, Polonia, România şi Slovacia (toate cu 0,7%), arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. La polul opus, statele membre cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în ultimul trimestru al anului trecut au fost: Cehia (5%), Germania (3%) şi Belgia (2,9%).
Comparativ cu situaţia din ultimul trimestru din 2019, rata locurilor de muncă vacante a scăzut în 23 de state membre, inclusiv în România, de la 1% în T4 2019 până la 0,7% în T4 2020.
Separat, Eurostat a dat publicităţii şi o serie de date care arată că România şi Bulgaria sunt pe ultimele locuri în UE când vine vorba de productivitatea resurselor naturale. Potrivit acestor date, România şi Bulgaria au avut în 2019 aceeaşi productivitate a resurselor naturale (0,8 euro/kg) şi, împreună cu Estonia (0,9 euro/kg), au fost singurele ţări din UE cu o productivitate a resurselor naturale mai mică de 1 euro/kg.
Statele membre cu cele mai ridicate valori ale productivităţii resurselor au fost Olanda (4,5 euro/kg), Italia (3,7 euro/kg) şi Luxemburg (3,5 euro/kg). În anul 2019, productivitatea medie a resurselor în Uniunea Europeană a fost de 2,2 euro/kg, în creştere faţă de valoarea de 1,2 de euro/kg înregistrată în anul 2000.
Eurostat precizează că aceste diferenţe pot fi explicate prin resursele naturale ale fiecărei ţări, diversitatea activităţilor industriale, rolul pe care îl are sectorul serviciilor în fiecare ţară, activităţile de construcţie, amploarea şi modelele de consum, precum şi diferitele surse de energie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial