Țara noastră, invitată de onoare la Târgul Internațional de Carte Leipzig – 2018
Numărul 9, 13-19 martie 2018 » Eveniment
În perioada 15-18 martie, în orașul german Leipzig va fi deschis tradiționalul Târg Internațional de Carte, manifestare care rivalizează cu evenimentul expozițional cu același profil din orașul (tot german) Frankfurt. Fiecare ediție are un invitat de onoare, ca semn al prețuirii față de ceea ce se întreprinde într-o anumită țară pentru stimularea lecturii, pentru promovarea cărții de înaltă calitate din toate domeniile cunoașterii. Prin urmare, putem considera că desemnarea României în calitate de invitat de onoare la Târgul de la Leipzig echivalează cu o prestigioasă recunoaștere internațională a rolului cărții în societatea noastră actuală, evident, în consonanță cu tendințele dominante în acest domeniu în plan european și mondial.
Organizatorii unui eveniment de amploarea și importanța Târgului de Carte de la Leipzig au acordat și acordă o mare atenție valorizării prezenței unui invitat de onoare, prin inițierea unor acțiuni specifice de promovare. Astfel, la începutul acestui an, ne-a vizitat țara o reprezentativă delegație de ziariști și editori germani în vederea unei temeinice documentări în domeniul care face obiectul târgului. Oaspeții au avut posibilitatea să cunoască la fața locului cum se materializează politicile editoriale în România, mai ales prin prisma unor realizări de vârf privind calitatea cărților, ca expresii ale nivelului de cultură și civilizație, începând, firește, cu elementele definitorii privind conținutul și terminând cu forma grafică. Aprecierile delegației sunt de natură a anticipa ecourile favorabile ale participării României la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig.
În același timp, programele stabilite de gazde includ numeroase momente menite să pună cât mai bine în valoare cartea românească, să stimuleze interesul marilor edituri internaționale pentru publicarea de traduceri din operele unor literați, oameni de știință, ale altor exponenți ai intelectualității române. Sunt prevăzute lansări de carte, mese rotunde, simpozioane, întâlniri ale autorilor cu cititorii. Ca o prefață la toate acestea, în perioada 26 februarie-13 martie a.c., se desfășoară, tot la Leipzig, un mini-festival de film românesc.
Este normal ca fiecare prezență românească în străinătate să fie urmărită cu atenție în țară. În special atunci când este vorba despre participări la evenimente de genul Târgului Internațional de Carte de la Leipzig, sursele de interes și de așteptări pozitive sunt mai numeroase și mai puternice. Cum bine se știe, Leipzig este un centru cultural cu o nedezmințită vocație europeană și universală. Între altele, în sfera de preocupări evidențiată de Târgul Internațional de Carte, menționăm că aici funcționează Academia de Arte Grafice (fondată în 1764) și își au sediile ori sucursalele mari edituri din Germania și din alte țări. De asemenea, în acest oraș funcționează întreprinderi care produc utilaje și echipamente tipografice, fabrici de hârtie, alte entități industriale legate de diferite domenii ale artei și culturii.
Nu putem să omitem că Leipzig, cu denumirea statornicită în Principatele Române de Lipsca, a fost nu numai locul de unde veneau cohorte de negustori, ci a fost și sursa de inspirație pentru dezvoltarea comerțului autohton. Astfel, cea mai celebră arteră comercială a Bucureștiului a fost, vreme îndelungată, strada Lipscani. Printre magazinele care funcționau aici se aflau și câteva librării prestigioase.
Cu acest „bagaj” istoric și cu fața la prezent și viitor, sperăm că statutul de invitat de onoare al României la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig va fi un succes.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane