Târgul de carte Gaudeamus – ediția 2021, o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră
Numărul 12, 31 mar.-6 apr. 2021 » Eveniment
Întreaga lună martie din acest an a fost marcată de desfășurarea online a tradiționalului Târg de carte Gaudeamus. Cei care au accesat, de-a lungul a 31 de zile, site-ul Târgului și/sau pagina de Facebook a postului de Radio România Cultural au avut numeroase prilejuri de a afla noutăți editoriale din toate domeniile care îi interesau, de a participa la manifestările organizate la peste 70 de standuri virtuale – de la prezențe notabile ale autorilor până la dezbateri consacrate unor cărți, de la filme documentare până la lecturi din volume apărute recent. În același timp, s-a desfășurat Concursul de ilustrații destinate cărților pentru copii, concurs care a antrenat un număr mare de mici cititori.
Sigur, nimic nu poate înlocui imaginea vie a unui Târg de profil așa cum se prezenta, fascinant, înainte de declanșarea pandemiei. Popasurile în fața standurilor multicolore, doldora de cărți apărute în condiții grafice de excepție, răsfoirea volumelor expuse care prezentau interes profesional și de cultură generală, contactul direct cu editorii și autorii, solicitarea autografelor, fotografiile cu alți vizitatori, mai ales cu personalitățile vieții publice din cele mai diverse domenii, reîntâlnirile cu prietenii și cunoscuții – solidari în ceea ce numim dragostea față de lectură – toate acestea ne-au lipsit, fiind compensate doar parțial de imaginile transmise prin internet. Dar, dacă analizăm lucrurile prin prisma numărului de vizionări, prin volumul plăților online, prin discount-uri și transportul gratuit oferite de editori, putem să apreciem că și ediția din acest an a Târgului Gaudeamus a fost un succes. Bineînțeles, în limitele impuse de criza medicală și economică în care ne aflăm.
Modul în care a fost structurat programul de manifestări a permis stabilirea unei relații adecvate a cererii și ofertei prin inițierea de manifestări specifice, în fiecare săptămână a lunii martie 2021. Astfel, în intervalul 1-8 martie s-a pus accentul pe cartea scrisă, destinată femeilor, zilele de 9-15 martie au fost consacrate literaturii non-ficțiune, între 16 și 23 martie, cele mai multe manifestări au avut ca obiect literatura de ficțiune și poezia, iar perioada 24-31 martie a fost dominată de evenimentele pentru copii.
Pe ansamblu, Târgul a reprezentat o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră, cunoscut fiind faptul că, de la declanșarea pandemiei COVID-19, în lunile stării de urgență, toate librăriile au fost închise și, apoi, în starea de alertă mereu prelungită, restricțiile de tot felul au provocat schimbări radicale în sfera priorităților populației, vânzările de carte înregistrând o dramatică reducere.
Cu puțin timp înainte de deschiderea Târgului s-a dat publicității Raportul Federației Editorilor Europeni (FEP) din care face parte și asociația de profil din România, document care a conturat situația extrem de grea cu care se confruntă piața cărții la scară continentală și globală, situație care a impus și impune măsuri de susținere, pe toate planurile, a întregului „lanț” de activități – de la creație la producție, de la distribuție și promovare până la vânzarea cărții. Comisarul european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, Mariya Gabriel, a prefațat Raportul, angajându-se, în numele Executivului de la Bruxelles, să aplice propunerilor FEP. Între acestea, un loc important îl ocupă susținerea, în primul rând, financiar, a unor evenimente de genul Târgului Gaudeamus din România. Cuvântul de ordine a fost „sprijin”. Să vedem cum se va concretiza acest deziderat în perioada imediat următoare – și aici – la noi, în „spațiul mioritic”...
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile