Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri și spectacole de muzică modernă
Numărul 21, 1-7 iun. 2022 » Eveniment
În zilele de 27, 28 și 29 mai a.c., la Castelul Corvinilor, din Hunedoara, s-a desfășurat o manifestare cu ample și profunde rezonanțe în timp și spațiu, expresie a locului și rolului important în istorie al acestui monument reprezentativ pentru începutul procesului de modernizare care a avut loc în centrul și estul continentului nostru. Ne referim la Târgul European al Castelelor, un eveniment preponderent turistic, dar cu semnificații multiple de ordin cultural-istoric. A fost cea de-a VII-a ediție a acestei manifestări care – odată cu trecerea timpului – și-a îmbogățit palmaresul și, implicit, a devenit tot mai cunoscută și mai apreciată în țară și peste hotare.
Prin tot ceea ce-l definește, ca arhitectură, ca amplasament, prin paginile de istorie pe care le încorporează, Castelul Corvinilor se află în topul edificiilor de profil nu numai din România, ci din întreaga Europă. Arhitectura gotică, îmbinată organic cu cea renascentistă, stă mărturie a originalității care impresionează și care generează admirație și respect. Anul trecut a fost vizitat de peste 270.000 de oameni de toate vârstele și profesiile, în pofida restricțiilor din perioada pandemiei COVID-19. Pentru acest an se anticipează o dublare a numărului de turiști.
Oferta a inclus 21 de expozanți în standurile amenajate în curtea exterioară a castelului, fiind dominantă prezentarea unor edificii și zone de mare valoare nu numai din Transilvania, ci și din Bucovina, Banat, Dobrogea, Oltenia și Muntenia. În Curtea Husarilor, un loc deosebit de pitoresc, au fost admirate și obiecte de artă populară din majoritatea regiunilor folclorice ale României. Tot aici s-au organizat lupte între cavaleri și s-au predat lecții de scrimă și tir cu arcul. În perimetrul pietonal „Corvin” din municipiul Hunedoara s-au prezentat spectacole de animație stradală care au inclus numeroase programe interactive, în special pentru copii. La 28 mai au avut loc întrecerile pentru „cucerirea” „Cupei Corvin” la tir cu arcul și la 29 mai s-a desfășurat crosul „History Run” pe traseul Castelul Corvinilor – Cetatea din Deva.
Prin toate momentele care au marcat-o, manifestarea s-a constituit într-o demonstrație elocventă a marilor și diverselor posibilități de promovare a turismului de înaltă calitate, ceea ce a presupus și presupune o armonioasă îmbinare a preocupărilor de ordin istoric-cultural cu numeroase alte modalități de petrecere utilă și atractivă a timpului liber.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice