Țările UE vor începe să economisească gaz din această săptămână
Telex » Știri 8 august 2022
Reducerea cu 15% a consumului de gaz în cadrul UE va intra în vigoare la începutul acestei săptămâni pentru a diminua impactul reducerii livrărilor rusești, a anunțat președinția cehă a Consiliului UE, relatează AFP, preluată de Agerpres. Astfel, potrivit unei postări pe contul de Twitter, Președinția Consiliului UE precizează că reglementarea privind reducerea cererii de gaz a fost oficial adoptată, iat textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul acestei săptămâni și va intra în vigoare la o zi după publicare.
Textul ar urma să fie publicat astăzi și să intre în vigoare marți, au declarat surse diplomatice europene pentru France Presse.
Acordul privind această măsură a fost obținut în cadrul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor energiei din UE pe 26 iulie.
Acordul prevede ca fiecare țară să facă „tot posibilul” pentru a reduce, între august 2022 și martie 2023, consumul său de gaz cu cel puțin 15% în raport cu media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă.
Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaz de către Rusia, care asigura până anul trecut circa 40% din importurile de gaz ale UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut apel la statele membre „să se pregătească pentru scenariul cel mai grav” al unei încetări a livrărilor de gaz de către Rusia.
În caz de „risc de penurie gravă”, un mecanism de alertă va face ca reducerea de 15% să fie „obligatorie” pentru Cei 27, dar acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărui stat, în special la capacitățile de a exporta cantitățile de gaz economisite țărilor în nevoie, datorită unei serii de derogări. Statele membre trebuie, în plus, să-și asigure 80% din stocurile necesare de gaz înainte de venirea iernii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național