Teama de inflație poate fi dăunătoare pentru economie, consideră un oficial al BCE
Telex » Știri astăzi, 9:27
Îngrijorările exagerate cu privire la posibilele șocuri inflaționiste viitoare pot fi dăunătoare pentru economie, a declarat Piero Cipollone, membru în board-ul executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru cotidianul italian „Corriere della Sera”, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. „Menținerea cererii la un nivel scăzut în încercarea de a te proteja împotriva viitoarelor șocuri inflaționiste este, după părerea mea, contraproductivă în prezent. O nouă erodare a potențialului economic ar crește presiunile inflaționiste, în loc să le reducă”, a declarat Piero Cipollone. Gardienii euro încearcă să stabilească în prezent cât de rapid și cât de mult să reducă costurile cu împrumuturile în 2025, după ce în anul care s-a încheiat au decis patru reduceri de dobândă, de câte un sfert de punct fiecare. În condițiile în care inflația în zona euro a revenit aproape de nivelul țintă, analiștii sunt de părere că dobânda la depozite va fi coborâtă până la 2%, de la 3% în prezent, până la mijlocul anului.
Cu toate acestea, unii oficiali ai BCE s-au declarat îngrijorați cu privire la o reducere mult prea rapidă a dobânzilor, din cauza îngrijorărilor cu privire la ritmul în care cresc salariile, profiturile și tensiunile geopolitice, inclusiv războaiele comerciale, care ar putea relansa inflația.
Politica monetară a BCE „nu trebuie să fie o garanție exagerată împotriva posibilelor șocuri inflaționiste viitoare, ea are nevoie să încerce să împingă economia spre potențial, fără a o forța, pentru că asta ar putea crește așteptările de inflație”, a spus Cipollone.
Oficialii BCE cu viziuni diferite au semnalat că sunt dispuși să ducă dobânzile la un nivel neutru, care nici nu restricționează dar nici nu stimulează activitatea economică. Cu toate acestea, oficialii BCE au opinii diferite când vine vorba de care este acel nivel neutru. De exemplu, Isabel Schnabel, membru în board-ul executiv al BCE, a spus că dobânda la depozite, care în prezent este la 3%, se apropie deja de nivelul neutru în timp ce alți colegi ai săi, precum francezul Villeroy de Galhau, cred că mai există loc pentru reducerea dobânzilor.
Piero Cipollone consideră că o prudență exagerată este, în realitate, un risc. „Menținerea economiei la un nivel sub potențial o slăbește și elimină spațiul de care este nevoie pentru a reacționa atunci când se întâmplă șocurile. Să ai o limită de viteză mai mare, cu o creștere reală a PIB-ului care este coerentă cu potențialul său și creșterea salariilor coerentă cu majorările de productivitate, ajută la absorbția problemelor viitoare cu privire la dinamica prețurilor, cu mai puțin stres”, a spus Cipollone.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial