Teatrul de stradă și spectacolul străzii
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Eveniment
În fiecare final de săptămână din „luna lui Cuptor”, vaste spații publice din București se transformă în „teatru în aer liber”, reamintindu-ne, astfel, că, încă din antichitate, prin celebrele amfiteatre elene și romane, arta zeiței Thalia se bucura de cel mai mare interes și de respectul firesc care i se cuvenea.
Sigur, însăși strada este un spectacol cotidian prin oamenii care o populează, prin întâmplările cele mai diverse, „vesele și triste”, cum le numea celebrul Constantin Tănase, însă – de data aceasta – avem de-a face cu un gen al artei inspirat din viață și destinat să dea vieții un sens mai înalt, prin tot ceea ce spectacolul teatru și-a propus, încă de la începuturi. Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street, a cărui a IX-a ediție se desfășoară, în București, între 1 și 30 iulie a.c., oferă spectacole de înaltă ținută artistică, asigurată de o participare remarcabilă din Germania, Franța, Italia, Spania, Olanda, Austria, Columbia și, bineînțeles, din țara noastră.
Între orele 19.00 și 23.00, vineri, sâmbătă și duminică, pe scenele special amenajate din Piața George Enescu, Piața Revoluției, Parcul Krețulescu, Piața Unirii, Piața Universității, Piața Odeon, Piața Constituției, Piața Unirii, Bulevardul Unirii și Centrul Istoric se prezintă peste 40 de spectacole teatrale adecvate cadrului urban pentru care au fost special concepute. Accentul se va pune pe elementele specifice divertismentului, așa cum este agreat de potențialii spectatori într-o lună de vară. Dansul și muzica vor întregi piesele de teatru scurt, cu actrițe și actori dintre cei mai interesanți, capabili de performanțe în foarte multe domenii – de la acrobație la… magie.
Ceea ce s-a prezentat până acum, odată cu deschiderea de la 1 iulie, s-a dovedit a fi un argument puternic în favoarea organizării unui asemenea festival internațional. Calitatea deosebită a spectacolelor, „puse în scenă”, mai ales prin jocuri de lumini, prin valorificarea patrimoniului arhitectural, încântă privirea și transmite un mesaj optimist miilor de oameni, bucureșteni și vizitatori ai orașului, autohtoni și străini, dornici să se destindă, nu oricum, ci prin intermediul artei.
Referindu-mă la spectacolul străzilor din Capitală, am remarcat că ele însele oferă cotidian „piese de teatru” dintre cele mai diverse. Ceea ce a a dus și aduce în plus festivalul B-FIT in the Street ridică obișnuitul la rang de artă, respectiv un incontestabil câștig spiritual. Avem nevoie de acest „plus” de reverie și meditație tocmai pentru a depăși ceea ce strada ne oferă în ritm cotidian, de la griji până la întâmplări nefericite, nedorite. De fapt, nici nu este vorba despre un… „plus” întrucât artele, în general, ar trebui să facă parte organică din viața fiecăruia dintre noi.
Nu numai Bucureștiul, ci și toate marile orașe ale țării oferă, în spații publice și în muzeele și expozițiile de toate genurile, asemenea caselor memoriale sau monumentelor istorice, surse inepuizabile de inspirație pentru viața de zi cu zi. Este procesul de îmbogățire cu zestrea noastră cultural-artistică, aceea din străbuni și aceea contemporană, într-o admirabilă continuitate. Sunt toate accesibile, iar Festivalul Internațional de Teatru de Stradă B-FIT in the Street nu face altceva decât să cultive frumosul, respectul față de valorile autentice, interesul față de artă, bucuria de a fi laolaltă cu mesageri ai culturii din alte țări, dar și cu numeroși concetățeni, în calitatea lor de participanți la un eveniment despre care ne vom aminti și reaminti, totdeauna, cu plăcere, cu sentimentul unei adevărate împliniri sufletești.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național