Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Numărul 40, 9-15 oct. 2024 » Eveniment
Multiplicarea și diversificarea unor manifestări culturale conferă unui număr tot mai mare de orașe din toate zonele țării atributele de centre de cultivare, de răspândire a valorilor specifice, la dimensiuni nu numai naționale, ci și internaționale. Astfel, Capitalei i se adaugă multe localități care au câștigat o faimă binemeritată din îmbogățirea continuă a unor experiențe remarcabile în planul promovării actului artistic. Un exemplu în acest sens îl oferă Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, organizat la Iași. Este a XVII-a ediție, programată pentru intervalul 3 și 10 octombrie 2024. Manifestarea – găzduită în special de Teatrul „Luceafărul”, destinat cu precădere tinerilor spectatori – include un număr impresionant de spectacole, în cea mai mare parte creații noi de teatru dramatic, teatru ambulant, teatru muzical, la care se asociază proiecții de film, expoziții, lansări de carte, ateliere, dezbateri, adică un spectru larg de evenimente pentru toate categoriile de public începând cu preșcolarii.
Participă formațiuni teatrale din Târgu Mureș, Timișoara, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Sibiu, Arad și, evident, București. De asemenea, se înregistrează o semnificativă participare internațională prin spectacolele prezentate de prestigioase echipe teatrale din Argentina, Austria, Elveția, Franța, Germania, Italia, Polonia și Republica Moldova. În afară de spațiile clasice, manifestările se desfășoară în 25 de locuri din municipiu începând cu Grădina Botanică și terminând cu Gara, atât în spații pietonale, cât și în cafenele, grădini publice, galerii de artă, chiar și în mijloace de transport.
Din tot ceea ce s-a prezentat până în prezent, s-a remarcat calitatea repertoriului, a prestațiilor artistice, de la regie până la interpreți și decoruri, astfel încât să prezinte interes pentru toate categoriile de spectatori, de la preșcolari până la părinți și bunici.
Dintre expozițiile care au fost organizate cu acest prilej, se bucură de o atenție deosebită colecția de fotografii dedicată regizorului Silviu Purcărete, care aniversează cinci decenii de activitate remarcabilă. De asemenea, publicul apreciază faptul că unele spectacole sunt interpretate exclusiv de tineri, printre care liceeni, al căror talent a fost evident, și care au toate șansele de a se afirma în arta teatrală.
Joi, 10 octombrie, se vor desfășura mai multe spectacole ale formațiunilor din țară și de peste hotare, ceea ce va încununa un program vast și variat, care, odată cu afirmarea tinerelor generații, relevă locul tot mai important pe care teatrul îl are în formarea tinerelor noastre generații.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane