Telemeaua de Sibiu, produs cu indicație geografică protejată în Uniunea Europeană
Numărul 40, 22-28 oct. 2019 » Roza vânturilor
Este al șaptelea produs românesc înregistrat la UE
Telemeaua de Sibiu a devenit, din a doua jumătate a lunii octombrie, un produs protejat la nivel european, în contextul în care Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a produsului în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).
Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricarea produsului Telemeaua de Sibiu provine de la animale crescute în zona geografică delimitată și hrănite în principal pe pășune. „Totalitatea factorilor ce vizează modalitatea de creștere și alimentație a animalelor, precum și tehnicile de prelucrare locale determină specificitatea laptelui ca materie primă și contribuie la asigurarea caracteristicilor și calității produsului «Telemea de Sibiu». Particularitatea acesteia este dată de gustul intens și plăcut, discret acrișor, sărat, care după degustare lasă o senzație onctuoasă”, precizează reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). „În fiecare an, un număr mare de festivaluri și sărbători populare legate de creșterea oilor și producția acestui tip de brânză sunt organizate pentru a celebra produsul emblematic al regiunii sibiene”, menționează Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat.
Cu noul ei statut, Telemeaua de Sibiu se alătură altor peste 1450 de produse deja prezente în Registrul produselor protejate la nivelul UE (DOOR).
România deține șapte produse înregistrate pe sisteme de calitate europeană: Magiun de prune Topoloveni – IGP (2011), Salam de Sibiu - IGP (2016), Novac afumat din Țara Bârsei - IGP (2017), Scrumbie de Dunăre afumată – IGP (2018), Cârnați de Pleșcoi (2019) și Telemea de Ibănești - Denumire de Origine Protejată (2016), Telemea de Sibiu – Indicație Geografică Protejată.
Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor. IGP arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane