Terorismul nuclear, noua amenințare mondială
Numărul 2, 5-11 aprilie 2016 » Lumea în care trăim
Șefi de stat și de guvern din 52 de țări, inclusiv din România, s-au reunit la Washington pentru a examina cele mai eficiente căi și mijloace de asigurare a securității nucleare a lumii. A fost ultima reuniune din seria celor inițiate de președintele american Barack Obama consacrate soluționării celor mai grave probleme cu care se confruntă omenirea. Experții în domeniu au oferit liderilor, inclusiv prin simulări, metodologii adecvate pentru gestionarea amenințării teroriste nucleare, cu accent pe măsurile de ordin preventiv.
În declarația sa de presă, președintele Klaus Iohannis a precizat:
„Am participat la Summitul de la Washington privind Securitatea Nucleară, unde am transmis un mesaj cât se poate de clar din partea României. Țara noastră este determinată și angajată în respectarea standardelor și obligațiilor care îi revin în domeniul securității nucleare. De asemenea, am confirmat sprijinul pentru inițiativa Statelor Unite ale Americii de continuare a procesului privind întărirea securității la nivel global – securității nucleare, evident – inclusiv prin păstrarea rețelei de reprezentanți naționali ai celor 53 de state participante. Am exprimat disponibilitatea României de a continua să participe activ la acest proces. România este parte la toate convențiile ONU privind securitatea nucleară și are o cooperare foarte bună cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Țara noastră aplică cele mai stricte reguli pentru gestionarea și manipularea materialelor nucleare, dar și pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale și mai ales a terorismului nuclear.
- consolidarea capacităților naționale pentru investigații criminalistice în domeniul nuclear;
- îmbunătățirea securității transportului materialelor nucleare și radioactive prin implementarea unui sistem-pilot de depistare a circulației și transportului surselor radioactive;
- dezvoltarea și implementarea unui curs național de training pe tema culturii securității nucleare;
- o nouă contribuție voluntară la Fondul de Securitate Nucleară al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
România are o serie de realizări în domeniul securității nucleare, care trebuie recunoscute și asumate ca atare. Am folosit acest prilej pentru a le evidenția. Acestea reprezintă suficiente motive pentru a fi cu adevărat mândri de conduita noastră și suntem convinși de perspectivele pentru dezvoltarea în continuare a programului nuclear românesc, în conformitate cu cele mai înalte standarde în domeniul securității și siguranței nucleare.
M-am referit, de asemenea, la provocările de securitate cu care se confruntă regiunea Mării Negre. Acestea sunt cât se poate de relevante în contextul discuției despre întărirea securității nucleare și prevenirea terorismului nuclear. Cred că regiunea Mării Negre este crucială nu doar pentru securitatea regională, ci și pentru cea euroatlantică în ansamblu. Din acest motiv, am pledat pentru ca această regiune să beneficieze de o atenție specială în arhitectura de securitate și pentru o intensificare a cooperării strategice pe acest palier.
Alături de ceilalți participanți am convenit asupra Comunicatului final, care se concentrează pe etapele ulterioare, de menținere a impulsului politic pe tema securității nucleare. La Comunicatul de la Washington au fost anexate cinci Planuri de acțiune dedicate rolului organizațiilor și inițiativelor internaționale active în domeniul securității nucleare. Statele participante au reconfirmat, la cel mai înalt nivel, voința politică de a continua eforturile în domeniul securității nucleare și prevenirii terorismului nuclear.
Am convingerea că mesajele și acțiunile țării noastre, exprimate sau reconfirmate la Washington în aceste zile, vor contribui la menținerea profilului internațional al României de stat cu o politică nucleară responsabilă și recunoscută ca atare în plan internațional.”
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial