Teste și contexte
Numărul 19-20, 19 mai - 1 iun. 2020 » La început a fost cuvântul...
Între cuvintele care au căpătat o tot mai largă circulație în condițiile actuale se înscrie, cu siguranță, „testul”. Se evocă „testul” („testele”) nu numai în context medical, ci și în legătură cu lumea afacerilor. Astfel, într-un editorial apărut în presa cotidiană se sublinia că „testele la care sunt supuși întreprinzătorii reprezintă nu numai adevărate «probe de foc», ci și examene cu un grad de exigență comparabil doar cu un sever control al cunoștințelor, al competențelor”.
Observăm că, de fapt, autorul nu a făcut altceva decât să însoțească noțiunea „test” cu sinonimele „probe de foc”, „examene”, „control”. Din acest motiv nu a adus niciun plus în materie de „cunoaștere”, ci doar câteva formulări pleonastice.
În aceeași ordine de idei reținem o frază dintr-un comentariu radiofonic: „Chestionarul completat de manageri a fost un test major, întrucât a permis determinarea și măsurarea experimentală a ponderii diferitelor opinii”. Fraza citată „păcătuiește” tot prin aglomerarea de sinonime. Însuși „chestionarul” este un „test”, iar „determinarea” și „măsurarea” referitoare „la experiențe” sunt definiții alternative ale noțiunii de care ne ocupăm („test”).
În sfârșit, semnalăm o frază emisă în cursul unei dezbateri televizate: „Investigația a permis testarea unui mare număr de respondenți, supuși, în acest fel, unei verificări concludente a modului în care se aplică principiul «omul potrivit la locul potrivit»”. Este clar că „investigația”, „măsurarea” și „verificarea” nu sunt altceva decât... „teste”. Așa că, parafrazând cunoscuta zicală, putem spune, în concluzie, că și alegerea „cuvântului potrivit la locul potrivit” este un... „test”, deloc neglijabil când ne dorim o comunicare eficientă, adică una corectă, deopotrivă, gramatical și logic. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial