Text și context
Numărul 32-33, 27 aug. - 9 sept. 2019 » La început a fost cuvântul...
Ne este dat frecvent să întâlnim citate menite să argumenteze cele mai diverse puncte de vedere. Din păcate, această practică (pe deplin justificată) este denaturată prin procedeul numit scoaterea din context. Spre deosebire de observaţiile consemnate până acum, în rubrica de față, nu vom recurge la exemplificări din mass-media autohtonă actuală, ci vom reaminti un caz celebru, din antichitate, pe tema dată.
Până în zilele noastre, circulă maxima pusă pe seama lui Quintilianus (35 d.Hr. – 100 d.Hr.), și anume cea care ar fi fost formulată astfel: „Mai bine să pierzi un prieten decât un cuvânt de spirit”.
Nu este nevoie de multe explicații pentru a aprecia că marele moralist latin nu a fost prea inspirat când a scris maxima respectivă. Cu toate acestea, nu este vorba, aici, despre ceva imputabil. Textul mai amplu din care a fost „extrasă” maxima a fost următorul: „Niciodată să nu căutăm să jignim. Să fie departe de noi intenția de a pierde un prieten mai curând decât o vorbă de spirit”. Avem, deci, de-a face cu o ciuntire a textului scris, în contextul elogierii unui comportament dezirabil. Pe fond, se pleda în favoarea păstrării prieteniei, chiar și atunci când era de ales între o relație perfect umană și „vorbele de spirit”. O confirmă faptul că în textul mai larg se referea la cerința elementară „de a nu jigni” nici atunci când se emit idei pline de haz.
Acest exemplu „clasic” ne-a fost reamintit – așa cum precizam la început – de abundența citatelor scoase din context. Așa că este bine să avem în vedere și o altă maximă păstrată de pe vremea strămoșilor latini. Ea a aparținut lui Seneca (4 î.Hr. – 65 d.Hr.): „Sfaturile bune sunt de folos chiar și celui care nu le vrea”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național