Timișoara, noi descoperiri de „comori” în opera lui Constantin Brâncuși
Numărul 38, 27 sep.-3 oct. 2023 » Eveniment
Manifestările incluse în programele „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, 2023” sunt tot mai numeroase și mai diverse, astfel încât atrag un număr crescând de iubitori de artă autentică. O atestă și evenimentul de anvergură internațională reprezentat de vernisajul expoziției dedicate lui Constantin Brâncuși. Specialiștii în domeniul artelor plastice apreciază unanim că este cea mai mare și mai reprezentativă expoziție din ultima jumătate de secol care include un număr impresionant de opere ale genialului sculptor român. La organizarea expoziției și-au dat concursul Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România.
Găzduită de Muzeul Național de Artă din Timișoara, expoziția intitulată „Brâncuși – surse românești și perspective universale” oferă tuturor celor interesați un impresionant catalog bilingv româno-englez, care reunește texte ale istoricilor de artă români, francezi și englezi, consacrate lui Constantin Brâncuși. Alături de prezentarea lucrărilor marelui sculptor este publicată o bibliografie actualizată care conține rezultatele unor cercetări recente. Tot specialiștii la care ne-am referit consideră că apariția acestui catalog constituie, în sine, un eveniment remarcabil.
În catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, precum și documente care redau, în principal, momente din timpul construcției Coloanei fără sfârșit.
Cele 16 eseuri, consacrate creației lui Brâncuși, acoperă o lungă perioadă, de la creațiile consemnate în perioada 1907-1914 în centrul cărora se află „Pasărea în văzduh” până la 1937-1938, când s-a ridicat ansamblul monumental de la Târgu Jiu. Textele din catalog subliniază rolul capital pe care l-au avut fotografia și filmul în creația și receptarea marelui artist. Catalogul a fost mult așteptat în spațiul editorial românesc și internațional, deoarece permite o redescoperire – dintr-o nouă perspectivă – a operei unuia dintre cei mai de seamă artiști ai secolului al XX-lea.
Ovidiu Șandor, comisarul expoziției, președintele Fundației Art Encounters, adresează vizitatorilor și cititorilor următorul îndemn: „Vă invităm să porniți într-o călătorie de (re)descoperire, o explorare menită să pună sub semnul întrebării orice păreri preconcepute și să sondeze adâncimile extraordinarului univers al lui Constantin Brâncuși. Sperăm ca acest catalog să vă fie călăuză, să vă ajute să descoperiți comorile ascunse ale Expoziției «Brâncuși – surse românești și perspective universale»”.
Publicul larg care pășește în Muzeul Național de Artă din Timișoara răspunde cu căldură, cu o receptare entuziastă la tot ceea ce îi oferă, pentru prezent și eternitate, opera lui Brâncuși, în deplină consonanță cu sentimentele iubitorilor de artă dintotdeauna.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial