Timp și anotimp
Numărul 20, 26 mai - 1 iun. 2021 » La început a fost cuvântul...
Numeroase analize apărute în mass-media se referă la timpul prezent dintr-o perspectivă economico-financiară tot mai bine fundamentată, ceea ce este, evident, pozitiv. Calitatea unor asemenea demersuri ar avea mult de câștigat dacă ar respecta și normele lingvistice, precum și pe cele ale logicii elementare. Bunăoară, într-un cotidian bucureștean se afirma că „odată cu sosirea verii și creșterea temperaturii se poate anticipa înainte că abundența va determina și ieftinirea produselor agroalimentare de sezon”. Culmea ar fi ca, odată cu „sosirea verii” să nu crească… „temperatura”, iar „anticiparea” să nu aibă loc înainte de producerea fenomenelor vizate. Remarca este valabilă și în cazul raporturilor dintre cerere și ofertă reflectate inclusiv de „mișcarea” prețurilor.
Tot sub semnul banalității și „abundenței” (de data aceasta, în sfera erorilor de exprimare) s-a aflat și remarca unui participant la o dezbatere televizată: „Apelul exclusiv la date verificate confirmă totdeauna, în întregime, și garantat adevărul faptelor dovedite în timp”. Aici avem de-a face cu un „serial” de erori, de exprimări tautologice și pleonastice. Care ar fi, de exemplu, diferența dintre „datele verificate”, „adevăr” și „fapte dovedite”? De asemenea, când se pot înregistra „fapte”, „experiențe”, dacă nu… „în timp”? Apoi, ce „garanție” poate fi mai puternică decât „adevărul”?
Mai consemnăm un reportaj radiofonic care conținea următoarea frază: „Într-un mod inedit s-a demonstrat altfel ca până acum că în conjunctura vremurilor actuale noutățile capătă numeroase valențe în premieră”. Ne întrebăm, din nou, la rândul nostru, dacă ceva este „inedit”, putea să se petreacă în alt mod decât „altfel ca până acum”? Totodată, dacă ne referim la „vremurile actuale”, nu implicăm, oare, organic, și noțiunea de „conjunctură”? Răspunsurile la aceste întrebări și la altele asemănătoare se găsesc în dicționarele pe care le avem, cu toții, la dispoziție. Consultarea lor, a dovedit-o „experiența”, nu implică un efort deosebit. În schimb, „profitul” este „garantat”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial