Timp și spațiu
Numărul 1, 15-21 ian. 2025 » La început a fost cuvântul...
Începutul acestui an a fost marcat în mass-media de o „producție” publicistică deosebită, în care factorii timp și spațiu au constituit – pe bună dreptate – coloana vertebrală a analizelor economico-sociale. Asemenea demersuri ar fi câștigat mult sub aspect calitativ dacă în toate abordările s-ar fi respectat și regulile comunicării publice eficiente. Astfel, într-o emisiune televizată, s-a afirmat că „este necesar să se accelereze neîntârziat, cu maximă operativitate, ritmul de aplicare a reformelor, astfel încât să se realizeze mai repede, în timp mai scurt, obiectivele propuse”. În această frază prolixă s-au aglomerat atât de multe sinonime (cum ar fi, de pildă, „cu maximă operativitate”, „neîntârziat”, „accelerat”, „repede”, „în timp mai scurt” etc.), „încât” (vorba celui care a emis-o) se poate repeta clasica întrebare: „de ce să fie simplu, când se poate și... complicat?”.
La fel, o frază dintr-un editorial apărut în presa tipărită atrage atenția prin același tip de erori: „Faptul că dispunem de un timp scurt îngustează spațiul de acțiune caracterizat, la rândul lui, printr-o arie de activități strict delimitată”. Care ar fi – în acest caz – diferența dintre „îngustat” și „limitat”, între „acțiune” și „activitate”, între „spațiu” și „arie”?
Mai reținem formula la care a recurs reporterul unui post de radio: „Simultan cu deciziile adoptate constatăm, în același timp, o pierdere de ritm și de tempo”. Observăm, din nou, că s-au folosit în exces sinonime precum „simultan”, și „în același timp”, „ritm” și „tempo”. Așa că evitarea unor asemenea erori este posibilă prin rezervarea de „timp” pentru consultarea dicționarelor cu definițiile pe deplin lămuritoare și în materie de exprimare corectă, mai ales atunci când avem de-a face cu „spațiul” public. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane