Timp și spațiu
Numărul 31-32, 25 aug. - 7 sep. 2021 » La început a fost cuvântul...
Identificarea unor procese și fenomene economice în analizele din presă a impus și impune răspunsuri precise la întrebările „când” și „unde”? Din păcate, întâlnim în publicațiile tipărite și în emisiuni TV și radio formulări care diminuează expresivitatea noțiunilor aferente. Astfel, într-un editorial al unei reviste se afirma că „anterior deciziei (nu prezintă, în acest caz, interes la ce anume decizie se făcea referire) au fost luate în calcul datele culese și sintetizate înainte”. Evident, în fundamentarea respectivei decizii puteau fi luate în considerare numai date anterioare acelui act managerial.
Într-un reportaj radiofonic se constata că „locația accidentului de muncă a fost zona de interferență a lucrărilor vechi cu cele noi, realizate atât în anii precedenți, cât și în ultimele luni”. Aici avem de-a face cu un cumul de erori. În primul rând, „locație” se referă la regimul de închiriere. Prin urmare, este de preferat să se recurgă la banalul „loc”. Apoi, nu există nicio deosebire între „loc” și „zonă”, după cum dublarea precizării de „vechi și nou” cu „anii precedenți și ultimele luni” este inutilă. Era suficient să se opteze pentru una dintre formule.
Greșeli asemănătoare a conținut și o dezbatere televizată în care s-a susținut că „desfășurarea probelor a fost marcată de un scurt intermezzo, care a întrerupt temporar operațiunea”. Observații: nu există „un lung intermezzo”, însăși noțiunea indică un „timp scurt”, iar tot dacă vorbim despre „intermezzo”, apare clar că avem de-a face cu ceva „temporar”. Așa că, în concluzie, se pot economisi „timp” și „spațiu” (tipografic și/sau audiovizual) printr-un minim efort de cunoaștere și înțelegere a proprietății termenilor. Este simplu și... practic. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile