Timp și spațiu
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » La început a fost cuvântul...
Dezbaterile actuale, prin intermediul mass-mediei, pun deseori accentul pe relația trecut – prezent și viitor ca expresie a conștientizării valorii timpului în spațiul activităților cotidiene. Astfel, într-un editorial al unei publicații săptămânale se sublinia că „experiența trecutului demonstrează, scurt și concis, că nu trebuie să pierdem ceea ce s-a acumulat de-a lungul timpului”. Nu există motive să „combatem” ideea de bază din fraza citată, în schimb, se impune a constata că „experiența” nu poate fi decât o „acumulare”, iar aceasta putea să se materializeze numai în „trecut”. Apoi, care ar fi deosebirea dintre „scurt” și „concis”?
În aceeași ordine de idei ar fi de reținut și o remarcă a unui moderator de emisiune televizată: „Desfășurându-se în trecut, evenimentele la care ne referim aparțin spațiului istoric”. Cum ar putea să „aparțină” prezentului „evenimentele” care „au avut loc” și cum s-ar fi putut desfășura ele dacă nu în... „trecut”? La rândul ei, la ce „timp” și „spațiu” face trimitere „istoria”?
Erori de același tip s-au comis și într-o emisiune radiofonică dedicată businessului. Un participant la dezbatere a spus: „Planurile și programele adoptate de firmă prezintă nu numai investiții în viitor, ci și anticiparea unor rezultate ale unui efort material și financiar considerabil, dorit a fi, până la urmă, profitabil”. În acest caz avem de-a face cu o serie de tautologii și formule pleonastice. Evident, orice „plan” și orice „program” vizează „viitorul”, iar „investițiile” indică tocmai „un efort material și financiar”, care privește, de asemenea, „viitorul”. Pornind de la aceste considerații lingvistice și logice, putem conchide că însușirea proprietății termenilor constituie tot un gen de „investiție” care, „în viitor”, va atesta că nimeni nu a pierdut „timp” în „efortul” menit să confere propriei capacități de comunicare „un profit” pe măsură. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial