Timp și spațiu
Numărul 46-47, 24 nov.-7 dec. 2020 » La început a fost cuvântul...
Realitățile vieții cotidiene, reflectate de mass-media, oferă și imaginea deloc plăcută a unor derapaje lexicale și logice, în vădită discordanță cu cerințele unei comunicări eficiente. De pildă, un participant la o dezbatere radiofonică, subliniind imperativul unor reacții adecvate la evoluțiile economice și medicale din ultimul timp, remarca: „Pregătirea dinainte a planurilor de afaceri impune ca pragul anticipativ să fie ridicat tot mai sus”. Păi, cum altfel pot fi „pregătite planurile de afaceri” decât... „dinainte”? Apoi, când vorbim despre „prag”, îl „putem ridica” altfel decât „în sus”?
Tema oportunităților care se cer valorificate la timp este, de asemenea, abordată pe larg în presă, mai ales în cea cu profil economic. Astfel, într-o revistă săptămânală, editorialul a conținut următoarea frază: „Nu trebuie să ratăm ocaziile oportune pe care circumstanțele favorabile actuale le oferă”.
Erorile de exprimare – în acest caz – vizează în primul rând încălcarea raportului dintre parte și întreg. Noțiunea de „circumstanțe” include „ocaziile”, respectiv „oportunitățile”. De asemenea, este de semnalat folosirea unor formule pleonastice; „ocaziile oportune” nu pot fi decât „favorabile”.
La fel de greșită a fost formularea dintr-un documentar TV consacrat programelor de relansare a economiei: „Succesul instrumentelor preconizate a se folosi garantează reușita unor demersuri metodologice adaptate la metodele moderne de management”. Că „metodele” reprezintă – ele însele – „instrumente” de acțiune nu mai trebuie, credem, demonstrat, iar faptul că autorul a vorbit despre „succese” ca „garanție a reușitei” indică și gradul în care neglijența în exprimări provoacă daune „garantate” calității comunicării publice. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial