Timpul și ipostazele lui
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » La început a fost cuvântul...
Perioada pe care o traversăm concentrează atenția presei tipărite și audovizuale asupra unor teme care vizează mai ales factorul timp în activitățile economico-sociale. Aceste preocupări ar avea un ecou pozitiv mai puternic dacă autorii ar respecta necondiționat și regulile exprimării corecte. Un prim exemplu îl „oferă” editorialul dintr-o publicație săptămânală, care conținea următoarea frază: „Experiențele din trecut trebuie valorificate prin ceea ce au acumulat înainte firmele performante, în special prin zestrea de odinioară lăsată de înaintași”. Observăm că, într-o singură frază, s-au „aglomerat” mai multe ipostaze ale „trecutului” – „înainte”, „acumulări”, „odinioară”, „zestre” – ceea ce imprimă un cert iz pleonastic întregii aserțiuni.
La fel, o știre radiofonică viza „realizările din prezent ale companiei X, care acum, în momentul actual, se remarcă printr-o mare vizibilitate în contextul de față”. Care ar fi deosebirea dintre „prezent”; „acum”, „momentul actual” și „contextul de față”? Evident, avem de-a face tot cu pleonasme.
Al treilea exemplu a fost „furnizat” de un participant la o dezbatere televizată: „Vremea care vine prezintă multe caracteristici ale unui viitor care urmează să ne dea și configurația zilei de mâine”. Păi, „vremea care vine”, „ziua de mâine”, „ceea ce urmează” nu sunt, oare, sinonimele „viitorului”? Și pentru că ne referim la „viitor”, ar fi de dorit ca astfel de derapaje lingvistico-logice să rămână „în trecut”, să lipsească din „prezent” și, evident, din „ziua de mâine”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane