Tineri din județul Mehedinți dezbat la Bruxelles rolul pe care-l are cultura în viitorul Europei
Numărul 1, 16-22 ianuarie 2018 » Lumea în care trăim
Comitetul Ecomic și Social European a selectat Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin (județul Mehedinți), printre cele 33 de școli din întreaga Europă care vor veni la Bruxelles, în luna martie, și vor prezenta instituțiilor europene opinia lor în legătură cu rolul pe care cultura îl joacă în viitorul Europei, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România. Elevii vor căuta răspunsuri, vor dezbate și vor supune la vot cele trei propuneri pe care instituțiile europene le vor lua în calcul în procesul de elaborare a politicilor.
Școala a fost selectată să participe la această inițiativă prin intermediul unei sesiuni de loterie electronică, desfășurată la Bruxelles în luna decembrie 2017.
Va fi implicată câte o școală din fiecare dintre cele 28 de state membre ale UE și din cele cinci țări candidate (Albania, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia).
Intitulată Europa ta, părerea ta! (YEYS), manifestarea este organizată de Comitetul Economic și Social European (CESE), vocea societății civile la nivel european, și este evenimentul emblematic al Comitetului dedicat tinerilor.
- Ce este cultura europeană: doar suma diferitelor tradiții naționale sau există valori comune care ne fac pe toți europeni?
- Care este rolul culturii și al schimburilor culturale în viața elevilor?
- Ce poate face Uniunea Europeană pentru promovarea culturii (cinema, muzică, dans, literatură, teatru etc.), precum și pentru o mai bună protecție a patrimoniului cultural?
- Ce rol ar putea juca cultura în renașterea economică din regiunile și orașele Europei?
- Cum poate această renaștere să le ofere tinerilor noi oportunități în ceea ce privește crearea de noi locuri de muncă?
- Cum pot să faciliteze acest proces UE și statele membre?
Prin această inițiativă, CESE dorește să se asigure că opiniile, experiențele și ideile generației mai tinere sunt luate în considerare în procesul de elaborare a politicilor UE.
(Copyright foto: bloodua / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial