Tinerii studenți sau ieșiți din perioada studenției vor putea beneficia de creditare cu o garanție a statului
Telex » Știri 30 iunie 2022
Executivul a adoptat un proiect care va da posibilitatea tinerilor studenți sau ieșiți din perioada studenției să beneficieze de creditare cu garanție din partea statului, a anunțat, la briefingul de la finalul ședinței de Guvern, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, citată de Agerpres. „În cadrul ședinței de Guvern s-au adoptat mai multe hotărâri care cred că vor îmbunătăți, măcar parțial, viața românilor și aș vrea să mă refer aici la un proiect care a fost de multe ori solicitat de către tineri să se aplice și în România, dar, din păcate, această decizie s-a amânat ani de-a rândul, și anume posibilitatea ca tinerii studenți sau ieșiți din perioada studenției să poată să beneficieze și ei, la fel ca în orice țară europeană sau ca în Statele Unite ale Americii, de posibilitatea de creditare cu o garanție a statului. Pentru că în cazul tinerilor aici e de fapt cea mai mare dificultate: neavând, cei mai mulți dintre ei, proprietăți sau neavând venituri crescute, nu pot să justifice în fața unui agent bancar, că pot să restituie un credit pe care eventual l-ar contracta de pe piața bancară privată și, împreună cu Ministerul de Finanțe și Fondul Român de Garantare și Contragarantare am venit cu acest proiect”, a spus Gabriela Firea.
În cazul studenților este vorba despre 10.000 de euro în lei, la cursul zilei cu garanția statului de 80%, iar în cazul tinerilor, în familii sau în cupluri, este vorba despre 15.000 de euro.
Ministrul Familiei a precizat că, în cazul studenților, printre cheltuielile eligibile, se numără plăți pentru publicarea unor lucrări științifice, inclusiv lucrări la masterat sau la doctorat, plata în avans a chiriei, atât la cămin, cât și în sistemul privat, precum și cele pentru alte nevoi personale.
În ceea ce privește cheltuielile eligibile în cazul familiilor, prin Programul Family Start, cei 15.000 de euro pot fi folosiți pentru cheltuieli pentru creșă, grădiniță, after school, dacă au copii, pentru achiziționarea unui autoturism cu mai multe locuri, dacă este vorba despre o familie numeroasă, pentru un avans în vederea contractării unei locuințe, dar și pentru evenimente personale, precum cununia religioasă sau civilă, botez etc.
„Spuneam că noutatea constă în faptul că nu am avut în România, din păcate, până acum, credite dedicate tinerilor, studenți sau nu, care să aibă garanția statului, iar în acest moment, dacă un tânăr merge în sistemul bancar, trebuie să aducă dovada veniturilor, deci a unor venituri crescute, practic să dovedească că poate să achite acea rată lunară. Și, de asemenea, de multe ori se solicită și un gaj pe o proprietate a lor sau a părinților. De aceea, fiind și Anul European al Tinerilor, ne-am gândit ca în pachetul sprijin pentru România, Guvernul să vină cu acest proiect inițiat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, împreună cu Ministerul de Finanțe”, a subliniat Gabriela Firea.
Ea a precizat că toate detaliile tehnice vor fi cuprinse într-un ordin de ministru care va apărea foarte curând pentru că se dorește ca înainte de începutul sesiunii din toamnă, aceste credite să poată să fie deja contractate.
„Fiind câteva luni din acest an ne așteptăm la un număr nu suficient de relevant de aplicanți, dar totuși în măsură să ne dea nouă informații relevante, astfel încât să putem să stabilim o sumă mai concretă și mai aproape de realitate, pe care să o introducem în bugetul ministerului pe anul viitor”, a mai spus ministrul Familiei.
Ea a menționat că sunt deja câteva bănci comerciale private care și-au arătat interesul de a acorda credite pentru studenți și pentru familii.
OUG nr. 95/2022 privind aprobarea programelor guvernamentale de creditare „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum și pentru modificarea art. 128 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 647 din 29 iunie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane