Toate unitățile administrative cu peste 10.000 de persoane vor trebui să aibă Planuri locale de locuire
Numărul 33, 15-21 noiembrie 2016 » Direct de la sursă
Strategia Națională a Locuirii (SNL) 2016-2030 s-a aflat în dezbatere publică la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP). Documentul prezintă intervențiile necesare în următorii ani pentru ca statul să poată asigura accesul la condiții de locuire adecvate pentru toate categoriile de persoane. Realizarea unei strategii are avantajul de a lucra planificat, coerent și unitar. Aceasta creează premisele pentru ca ministerele de resort să dezvolte, ulterior, un pachet de programe și proiecte orientate spre obiectivele stabilite. Strategia este însoțită de un Plan de acțiune, care prevede obiectivele, instrumentele propuse și rezultatele așteptate pentru orizontul de timp 2030. „În 26 de ani, România nu a avut o politică coerentă în domeniul locuirii; față de politica socială, în acest domeniu am rămas cel mai în urmă. Deficiențele în domeniul politicii de locuire se asociază cu sărăcia, cu nivelul de trai scăzut. Am dorit să facem această discuție publică pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimul an: dintre toate strategiile la care am lucrat, cel mai mare interes pentru public l-a trezit SNL. În același timp, pentru Strategia Locuirii am primit cele mai interesante propuneri, soluții care au fost aplicate în alte părți”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu.
„România se confruntă cu o serie de probleme în domeniul locuirii, iar strategia este gândită tocmai pentru a propune soluții de rezolvare a lor: fondul imobiliar se deteriorează rapid, multe familii neavând veniturile necesare pentru întreținere și reparații; locuințele publice reprezintă sub 2% din fondul imobiliar, fiind insuficiente; avem o piață a chiriilor în mare parte neoficială și nereglementată; ne confruntăm cu extinderea necontrolată a urbanului, cu efecte negative în ceea ce privește traficul și poluarea; numărul locuințelor depășește numărul familiilor – aproximativ 8 milioane de locuințe la 7,2 milioane de familii, ponderea locuințelor vacante fiind de 16%, printre cele mai ridicate din lume; migrația internă și externă a generat un dezechilibru mare în ceea ce privește cererea și oferta în domeniul locuirii; ne confruntăm cu suprapopularea unor centre și o subpopulare a altora”, se precizează într-un comunicat al MDRAP. „În România, locuirea e precară – și e un tip de precaritate foarte periculoasă; deși, paradoxal, peste 70% dintre oameni sunt mulțumiți de propria locuință, condițiile oferite de acestea sunt sub standarde, iar acest lucru depinde de condițiile pe care le oferă societatea”, a subliniat Vasile Dîncu.
În concordanță cu problemele identificate, obiectivele strategiei se referă la: securitatea locuirii în fața hazardurilor naturale și antropice; creșterea calității locuirii; îmbunătățirea condițiilor de locuire pentru categoriile vulnerabile; creșterea fondului de locuințe publice; dezvoltarea pieței de locuințe; realizarea reformei legislative și instituționale.
Strategia propune o mai bună sistematizare și dezvoltare a zonelor urbane, inclusiv printr-un mai mare accent pe planificarea teritorială, dezvoltarea armonioasă și eficientă a zonelor de locuire. Pentru a reduce extinderea necontrolată a intravilanului, strategia prevede ca toate unitățile administrative cu peste 10.000 de persoane să aibă obligația de a realiza Planuri locale de locuire (un instrument de observare, definire și programare a investițiilor și acțiunilor în domeniul locuirii). O altă propunere este condiționarea eliberării autorizațiilor de construire de existența infrastructurii edilitare, pentru a asigura dezvoltarea locuirii în zone viabilizate.
În privința locuințelor aflate în proprietatea statului, documentul propune instituirea unei singure categorii de locuințe publice, concomitent cu reducerea suprafețelor minimale pentru construcția de locuințe publice (și implicit reducerea costului de construcție și întreținere), clauze de achiziții pentru clădirile vacante și neutilizate, inclusiv cele istorice, concentrarea pe construirea locuințelor pentru închiriere (locuințe ANL), continuarea programelor de finanțare pentru construirea locuințelor publice, informarea și încurajarea autorităților publice locale să acceseze aceste fonduri, transparentizarea procesului de repartiție a locuințelor la nivelul primăriilor.
În ceea ce privește calitatea și siguranța locuirii (la seisme, inundații, alunecări de teren), măsurile prevăzute în SNL includ: acordarea de asistență tehnică și financiară asociațiilor de proprietari pentru reabilitare și reparații; reabilitarea clădirilor și cartierelor istorice; continuarea programelor deja consacrate prin care sunt finanțate lucrări de infrastructură, obiective de interes public, creșterea performanței energetice.
MDRAP va publica pe site-ul propriu, în secțiunea Transparență, sinteza ședinței publice de dezbatere, iar după definitivarea strategiei o va propune Guvernului spre aprobare.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial