TOP 500 ECE Coface: România ocupă locul patru în topul european, cu 56 de companii
Telex » Știri 22 noiembrie 2021
România ocupă locul patru în Top 500 companii din Europa Centrală și de Est, realizat de Coface, cu 56 de companii, cu două mai puține față de anul trecut, informează Mediafax. Cifra de afaceri a companiilor românești a fost de 63,4 miliarde euro, în scădere cu 5,3%, însă profitul a crescut cu 2,7%.
Potrivit datelor Coface, anul acesta, 30 de companii românești au avansat în top, 20 au scăzut, două au stagnat și patru sunt nou intrate în clasament.
„România ocupă locul patru în top cu 56 de companii, cu două mai puțin față de anul trecut. Rămânem sub potențial, cred că România ar trebui să fie pe locul doi. Avem mai multe companii care își cresc cifra de afaceri decât companii care își scad cifra de afaceri. 30 de companii au avansat în top, 20 au scăzut, două au stagnat și patru sunt nou intrate în top. Ratingul mediu al companiilor medii din România care se află în top este de 7, al doilea cel mai mare din toate țările. România are companii extrem de solide în Top 500 ECE și asta este încă o confirmare a acestei concentrări în economia românească. Această perioadă accentuează fenomenul polarizării și arată faptul că aceste companii mari au reziliență, de aceea este important să ne uităm către companiile mici, să le sprijinim și să le învățăm să crească”, a spus Eugen Anicescu, country manager al Coface România.
Topul celor trei sectoare reprezentate de companiile din Romania sunt: comerț nespecializat, produse minerale, produse chimice, petrol, plastic, sticlă, produse farmaceutice și auto și transporturi.
La nivel de top 10 companii românești, prezente în Top 500 ECE, nu sunt mari schimbări. Automobile Dacia SA este în continuare pe primul loc, urmată de OMV Petrom SA. Cele patru companii nou intrate în top sunt Farmexim SA, Societatea Națională „Nuclearelectrica” SA, HS Timber Productions SRL și Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA.
Cele trei companii antreprenoriale prezente în Top 500 ECE sunt: Dedeman SRL, Altex România SRL și Fildas Trading SRL. Companiile deținute de stat prezente în top sunt Electrica Furnizare SA, Societatea Națională de Gaze Naturale „Romgaz” SA, Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale „Hidroelectrica” SA, Societatea Națională „Nuclearelectrica” SA și Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA.
„În final, topul acesta nu ar trebui să fie doar despre cifre, ci despre a învăța. Suntem într-o regiune în care jucăm alături de alți actori statali și putem învăța din plusurile și minusurile lor pentru a dezvolta România mai sănătos pe termen lung”, a mai adăugat Eugen Anicescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice