„Trăiește și învață + Învață să trăiești” – campania Euromelanoma 2024; program suport oferit de SRD pentru pacienții cu cancer de piele
Telex » Știri 15 mai 2024
Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de informare și conștientizare asupra factorilor de risc care pot dezvolta cancere de piele se va axa anul acesta pe promovarea extinsă a sprijinului fizic și psihologic al pacienților ce prezintă astfel de afecțiuni grave. Purtând sloganul "Trăiește și învață + Învață să trăiești", campania Euromelanoma se va derula în țara noastră prin Societatea Română de Dermatologie (SRD) și își propune o creștere substanțială a gradului de implicare multidisciplinară în abordarea și monitorizarea pacienților diagnosticați cu cancer de piele, continuând în același timp și programele clasice de screening dermatologic la nivel național.
„Potrivit celor mai recente studii, persoanele care au avut anterior cancer de piele prezintă un risc mai mare de a dezvolta din nou această boală, raportările indicând faptul că între 2% și 10% dintre supraviețuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30% și 50% dintre persoanele cu un cancer de piele non-melanom (NMSC) dezvoltă un al doilea NMSC în decurs de 5 ani. Specialiștii dermatologi au mai arătat faptul că, în ciuda acestui risc crescut nu au fost evidențiate diferențe cu privire la măsurile de protecție solară între persoanele cu și fără antecedente de cancer de piele. De asemenea, alte raportări științifice au influențat direcția campaniei de conștientizare publică Euromelanoma din 2024, o serie de studii efectuate între 2014 și 2023, oferind informații utile despre impactul psihologic și comportamental al diagnosticului și tratamentului melanomului asupra pacienților. Acestea au arătat că depresia și anxietatea sunt frecvente la pacienții cu melanom, inclusiv după tratament, iar suportul inadecvat și frica de recidivă au cel mai puternic impact asupra calității vieții acestor pacienți. Prin urmare, campania Euromelanoma dorește să promoveze un ton optimist și încurajator și, prin sloganul «Trăiește și învață + Învață să trăiești» încurajează pacienții să fie vigilenți, să-și trăiască viața în mod sănătos, dar le amintește și de sprijinul psihologic care este disponibil pentru ei”, se menționează într-un comunicat al SRD.
Campania Euromelanoma 2024 va fi însoțită de o broșură specială a pacientului cu diagnostic de cancer de piele, broșură care să ghideze în primul rând interacțiunea medic-pacient, dar și pentru a sprijini populația din perspectiva prevenției medicale.
♦ Peste 4.300 de consultații dermatologice oferite turiștilor aflați pe litoral
În cadrul evenimentului organizat cu ocazia lansării campaniei Euromelanoma 2024, reprezentanții SRD au anunțat implicarea medicilor dermatologi, pentru al patrulea an consecutiv, în proiectul Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București - "Asumă-ți să fii sănătos!" prin care, în perioada 11-18 august, turiștii aflați în acea perioadă în stațiunile din sudul litoralului vor putea beneficia de consultații dermatologice în regim gratuit. În cadrul acestei campanii, doar anul trecut, specialiștii dermatologi au depistat 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale. SRD subliniază că, în primele trei ediții ale campaniei UMF "Carol Davila" - "Asumă-ți să fii sănătos!", SRD, prin medicii săi dermatologi, a oferit turiștilor aflați la Malul Mării Negre, 4317 consultații de specialitate.
Campania "Asumă-ți să fii sănătos!" a beneficiat și va beneficia și anul acesta de sprijinul Societății Române de Dermatologie, al Societății Române de Endocrinologie și al Societății Române de Pediatrie, având suportul logistic al Ministerului Apărării Naționale.
Euromelanoma este o campanie pan-europeană dedicată sensibilizării publicului cu privire la cancerul cutanat prevenirea acestuia și tratamentul precoce.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile