Tramvaiul Poeziei, inaugurat în București
Telex » Știri 11 septembrie 2019
Tramvaiul Poeziei, o bibliotecă mobilă tapetată cu versuri, care își propune să aducă lectura mai aproape de public, a fost inaugurat în Capitală, pe linia 1 a Societății de Transport București (STB), potrivit unui comunicat citat de Mediafax. Astfel, un tramvai de pe linia 1 oferă bucureştenilor, timp de trei săptămâni, o bibliotecă mobilă formată din 100 de cărţi de poeme. Călătorii vor regăsi, astfel, cărţi de poezie pe care le pot răsfoi pe durata călătoriei şi vor avea ocazia să asculte poeţi şi artişti, zilnic, între orele 17.00 şi 19.00.
Totodată, s-au deschis înscrierile la concursul de poezie pentru tineri cu vârsta între 18 şi 25 de ani. În primele ore de la lansarea concursului, pe site-ul www.artanumusca.ro se înscriseseră deja 40 de tineri poeţi, care au trimis câte trei poezii. Înscrierile au loc până la 20 septembrie. Juriul va alege zece finalişti care vor participa la un curs de scriere creativă. La finalul cursului, aceştia vor fi provocaţi să scrie versuri pe tema „Salvează poezia oraşului!”, iar poemul câştigător va fi pictat pe peretele unei clădiri aflate în centrul Bucureştiului. De asemenea, toate poemele selectate şi povestea proiectului „Tramvaiul Poeziei” vor fi adunate într-o carte care va fi lansată la Târgul Internaţional Gaudeamus.
Cei care doresc mai multe informaţii despre traseu şi programul de circulaţie le pot obţine prin intermediul aplicaţiei Info STB şi pot vedea în orice moment unde se află „Tramvaiul Poeziei”.
Proiectul îşi propune să aducă lectura şi poezia mai aproape de public, în contextul în care 69% dintre români şi 46% dintre bucureşteni declarau că nu au citit nicio carte şi doar 9% afirmau că citesc aproape zilnic, potrivit Barometrului de consum cultural dat publicităţii în 2018.
Proiectul „Tramvaiul Poeziei” este cofinanţat prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, în parteneriat cu Primăria Capitalei şi STB.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice