Transgaz a inaugurat primul obiectiv de pe traseul BRUA: Stația de comprimare a gazelor naturale de la Jupa
Telex » Știri 1 octombrie 2019
Transgaz a inaugurat Staţia de Comprimare Gaze Naturale de la Jupa, parte din Proiectul BRUA Faza 1, proiect aflat pe lista Proiectelor de Interes Comun ale Uniunii Europene şi care se dezvoltă în contextul necesităţii diversificării surselor de gaze în ţările din UE, a anunţat Ministerul Economiei.
Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz Caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în/din direcţia Bulgaria, şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în/din direcţia Ungaria.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, proiectul BRUA – Faza I constă în realizarea următoarelor obiective: conductă Podişor – Recaş 32" x 63 bar în lungime de 479 km, precum şi trei staţii de comprimare gaze naturale (STC Podişor, STC Bibeşti şi STC Jupa), fiecare staţie fiind echipată cu două agregate de comprimare (unul în funcţiune şi unul de rezervă), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirecţional de gaze. Proiectul asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Bulgaria, şi 4,4 miliarde de metri cubi pe an în/din direcţia Ungaria.
Staţia de Comprimare Gaze Jupa este o instalaţie tehnologică interconectată la următoarele conducte magistrale de gaze: DN 32" SCG Bibeşti – SCG Jupa, DN 32" SCG Jupa – Ungaria, DN 20" Vest 1, DN 20" Vest 2. Scopul SCG Jupa – judeţul Caraş Severin este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectată, în vederea compensării pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport al gazelor naturale. Staţia este bidirecţională; ea poate comprima gaze atât din direcţia Bibeşti către direcţia Ungaria, cât şi din direcţia Ungaria către direcţia Bibeşti.
STC Jupa include două Unităţi de Comprimare a Gazelor (una în funcţiune şi una de rezervă) fabricate de firma SOLAR TURBINES din SUA având o putere de 4,6 MW/buc fiecare şi este compusă din: ▪ Compresor centrifugal SOLAR C40, care are drept scop creşterea presiunii gazelor în vederea transportului; ▪ Turbina de gaze SOLAR CENTAUR 50, care este motorul de acţionare a compresorului centrifugal.
Valoarea contractului de execuţie la 31 august 2019 (fără mentenanţă) pentru STC Jupa este de 103,56 milioane lei. Valoarea celor două unităţi de comprimare instalate în STC Jupa este de 12,6 milioane euro. Ordinul de începere a lucrărilor a fost transmis la 16 aprilie 2018.
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara