Transparență fără limite: platformă digitală multilingvă la dispoziția cetățenilor din toate țările membre ale UE
Numărul 15, 21-27 apr. 2021 » Eveniment
Avem toate motivele să considerăm că la 19 aprilie a.c. s-a desfășurat un eveniment care ne interesează direct, pe noi toți, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene: s-a lansat oficial platforma digitală multilingvă care permite tuturor locuitorilor din spațiul comunitar să se pronunțe nemijlocit asupra oricărui subiect de interes personal și public legat de viitorul UE, în toate compartimentele vieții economice și sociale. Este pentru prima dată când, la nivelul Uniunii Europene, se creează un instrument practic de prezentare și înregistrare nelimitată a punctelor de vedere și a propunerilor de la baza societății privind căile și mijloacele de fundamentare a deciziilor în toate structurile comunitare.
În acest mod capătă un caracter instituțional Conferința privind viitorul Europei la care vor participa permanent înșiși cetățenii din țările membre, într-o relație interactivă în limbile lor naționale. Inaugurarea va avea loc la 9 mai a.c., respectiv de Ziua Europei.
Platforma va fi principalul reper în procesul complex de exercitare a democrației participative al cărei ax îl constituie conceptul de incluziune socială și civică. Toate intervențiile vor fi centralizate, inclusiv cele formulate cu prilejul diferitelor evenimente locale, naționale și regionale, ale numeroaselor grupuri de dezbatere, organizate fie pe anumite teme, fie în funcție de entitățile administrativ-teritoriale din fiecare țară.
Un mecanism de feedback specializat va agrega și va analiza aspectele aduse în atenția Conferinței pentru viitorul Europei, astfel încât acestea să fie luate în considerare de factorii decidenți. Toți cei interesați vor avea la dispoziție hărți interactive și alte modalități de comunicare și informare referitoare la evenimentele care sunt programate în toate statele membre în vederea asigurării unei participări cât mai largi.
La importanța evenimentului s-au referit multe personalități ale UE, care au relevat și o serie de elemente de ordin principial și practic de natură a oferi cetățenilor temeiuri în vederea angajării lor efective la dezbaterea privind viitorul Europei.
Astfel, din partea Parlamentului European, Guy Verhofstadt a declarat: „Este necesar ca această discuție să fie cât mai dinamică; în contextul COVID-19, acest lucru înseamnă să profităm cât mai mult posibil de avantajele platformelor digitale. Prin intermediul platformei conferinței, oferim instrumentele necesare pentru a da tuturor posibilitatea de a se implica activ în dezbatere și ne vom asigura că ideile vor contribui la analiza și concluziile conferinței”.
Ana Paula Zacarias, secretarul de stat portughez pentru Afaceri Europene, a afirmat, în numele Președinției Consiliului UE, că „platforma digitală va reuni europenii în spațiul public. Aceasta le va permite să își exprime preocupările, să își împărtășească visurile și așteptările și să colaboreze cu reprezentanții lor. Uniunea are nevoie de forța cetățenilor săi pentru a o face mai puternică. Este un moment decisiv, ce ne va permite să discutăm opinii diferite, în mod sincer și fără tabuuri”.
La rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Democrație și Demografie, Dubravka Šuica, a apreciat că „lansarea platformei digitale va oferi cetățenilor noștri un spațiu unic pentru a se implica în conversații și dezbateri în întreaga Europă. Aceasta le va permite să își împărtășească ideile, preocupările, speranțele și visurile – în toate limbile oficiale ale UE”.
Hashtagul oficial al Conferinței, #ViitorulItiApartine, se constituie, implicit, într-o invitație adresată cetățenilor UE de a participa la noul demers comunitar, sub deviza „Viitorul este în mâinile tale”.
În legătură cu toate aceste considerații și considerente se situează rezultatele mereu confirmate ale sondajelor de opinie, potrivit cărora cetățenii României, în majoritatea lor, conștientizează importanța apartenenței la Uniunea Europeană și, prin urmare, ca o concluzie la tot ceea ce s-a relevat la evenimentul prezentat, se poate aprecia că noul instrument ce ne este pus, în prezent, la dispoziție va fi valorificat și valorizat spre binele nostru, al tuturor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național