Trei poduri peste râul Prut vor fi modernizate, ca urmare a cooperării între guvernele de la Chișinău și București
Telex » Știri 4 mai 2023
Trei poduri transfrontaliere peste râul Prut vor fi modernizate ca urmare a cooperării între guvernele de la Chișinău și București, respectiv podurile între localitățile Leușeni și Albița, între Cahul și Oancea (România) și Sculeni (Republica Moldova) - Sculeni (România), informează Executivul din Republica Moldova, printr-un comunicat citat de Agerpres. "Republica Moldova va avea acces la rețeaua transeuropeană de transport, în condiții sporite de siguranță. Guvernul a decis aprobarea (…), la propunerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Acordurilor bilaterale moldo-române, care prevăd reconstruirea și reabilitarea podurilor transfrontaliere peste râul Prut", se menționează în comunicat.
Potrivit sursei citate, modernizarea podurilor va fluidiza traficul între cele două state, va facilita comerțul pe piața internă și cea internațională și va oferi beneficii concrete pentru sporirea conectivității Republicii Moldova cu țările Uniunii Europene și estul Europei.
"Urmare a deciziei de astăzi, în timpul apropiat se vor semna: Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localitățile Leușeni (Republica Moldova) - Albița (România); Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localitățile Cahul (Republica Moldova) - Oancea (România); Acordul privind podul rutier peste râul Prut, între localitățile Sculeni (Republica Moldova) - Sculeni (România)", se mai precizează în comunicat.
Lucrările de reparație a celor trei poduri transfrontaliere vor fi finanțate de Guvernul României până la finele anului 2027 și sunt parte a Strategiei naționale de dezvoltare "Moldova Europeană 2030".
"Semnarea Acordurilor va permite construcția și modernizarea podurilor de frontieră, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării regionale și va impulsiona creșterea economică a țării, dar și a regiunilor din apropiere, prin susținerea necesităților cetățenilor pentru mobilitate și facilitarea comerțului pe piețele interne și internaționale", a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național