Trei sferturi dintre companiile din România vizează investiții în inițiativele de sustenabilitate
Numărul 15-16, 20 apr. - 3 mai 2022 » Analize și sinteze
Majoritatea companiilor din România (96%) se așteaptă la transformări în noi servicii sau piețe și urmăresc cu interes transformările în tehnologie (92%), iar trei sferturi (74%) dintre lideri se axează în prezent pe fiecare factor ce vizează investiții în inițiativele de sustenabilitate (ESG), arată datele cuprinse în studiul Mazars 2021 C-suite barometer: Time for action, citat de Agerpres. La nivel global, companiile intervievate susțin că principalele lor priorități sunt reprezentate de transformările în tehnologie (68%) și strategiile de sustenabilitate (62%), iar trei sferturi plănuiesc să crească investițiile de tip ESG.
Conform documentului, 94% dintre respondenți consideră că pot reacționa în mod pozitiv la tendințele în tehnologie/inovație, 91% sunt încrezători că pot răspunde așteptărilor din domeniul guvernării corporative, eticii și responsabilității sociale, în timp ce 90% susțin că pot face față unor cerințe de reglementare noi sau mai stricte.
De asemenea, majoritatea (88%) este de părere că dispune de reziliența necesară pentru a depăși o situație de criză, iar peste jumătate (68%) afirmă că datele lor sunt în siguranță.
„Având în vedere transformările preconizate, încrederea în capacitatea de a răspunde tendințelor, investițiile planificate și angajamentele asumate în domeniul ESG, pare să existe o discrepanță între intenție și acțiune. Existența programelor și a liderilor potriviți, cu aptitudini adecvate, va fi vitală. Sondajul nostru a identificat cele mai importante trei abilități de care vor avea nevoie liderii în următorii trei până la cinci ani ca fiind: viziune strategică și planificare; gândire analitică și capacitatea de rezolvare a problemelor; inovație și creativitate. Concentrându-se pe ESG și având o încredere ridicată pentru a răspunde așteptărilor privind guvernanța, etica și responsabilitatea socială, este probabil surprinzător faptul că «orientarea spre obiective pentru viitorul organizației», «etica puternică pentru a conduce în mod responsabil» și «inteligența emoțională» se află mai jos pe listă”, se arată în concluziile studiului Mazars.
În România, liderii executivi nu se așteptau la o modificare a veniturilor din 2021, comparativ cu anul 2020 (numai 38% au prevăzut o creștere, față de 86% la nivel global), însă în 2022 afacerile locale sunt mai performante și 81% se așteaptă la venituri mai mari față de anul trecut. În plus, aceștia plănuiesc investiții mai multe, 86% dintre liderii C-suite susținând că vor crește resursele pentru fiecare activitate de afaceri (față de o medie de 72%, la nivel global).
Întrebați „Cât de probabil este ca organizația dumneavoastră să treacă printr-o transformare în următorii 3-5 ani?”, 96% dintre directorii companiilor românești au ales transformarea în noi servicii/piețe ca prioritate principală (comparativ cu locul 4, la nivel global), urmată îndeaproape de transformarea tehnologică (92%) și îmbunătățirea performanței (90%). La nivel internațional, prima poziție este ocupată de transformările legate de tehnologie și sustenabilitate.
În ceea ce privește pandemia de COVID-19, principalele schimbări menționate de directorii executivi din România au fost implicarea angajaților (48%) și adaptarea la lucrul remote (42%).
Potrivit sursei citate, factorii ESG (de mediu, sociali și de guvernare) reprezintă provocări critice atât pentru consiliile de administrație, cât și pentru echipele executive. Astfel, în România, mai mult de jumătate dintre cei chestionați (52%) au menționat că așteptările angajaților sunt principalul motiv pentru a investi în ESG, în timp ce, la nivel global, brandul sau reputația se află în fruntea listei de motive, urmată îndeaproape de așteptările clienților.
„74% dintre liderii C-suite din România se concentrează în prezent pe fiecare factor ESG, față de 45% la nivel global. Deși factorii ESG au devenit deosebit de importanți încă de la începutul pandemiei de COVID-19, numai 29% dintre directorii români susțin că pandemia a sporit atenția asupra ESG, comparativ cu 59% la nivel global. Pe de altă parte, riscul climatic este de așteptat să aibă cel mai mare impact, potrivit a 58% dintre liderii români, față de 27% din întreaga lume”, se notează în studiul de specialitate.
În același timp, 83% dintre directori se concentrează atât pe sănătate și siguranță, cât și pe drepturile omului, iar cel mai frecvent program de diversitate și incluziune (D&I) raportat de afacerile locale este dedicat persoanelor cu dizabilități (65%), în timp ce la nivel global este incluziunea socială (50%).
La capitolul abilităților de conducere, elementul uman este cel care face diferența în România, 44% dintre lideri alegând grija față de oameni și inteligența emoțională drept calități de conducere principale.
Barometrul Mazars C-suite a fost proiectat și realizat de GQR Research, în colaborare cu Mazars. Datele au fost colectate prin intermediul unui chestionar online, pe un eșantion de 1.130 de persoane.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane