Turismul din UE a depășit în 2023 nivelul de dinaintea pandemiei
Numărul 10, 13-19 mar. 2024 » Roza vânturilor
Numărul nopților petrecute anul trecut în unitățile de cazare turistică din Uniunea Europeană a ajuns la 2,9 miliarde, ceea ce reprezintă un avans de 6,1% comparativ cu 2022, și de 1,4% față de 2019, înaintea pandemiei, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Anul trecut, 24 din cele 25 de state membre pentru care există date disponibile au depășit nivelul din 2022 în privința nopților petrecute în unitățile de cazare turistică, singurul declin fiind în Luxemburg (-1%). Cel mai semnificativ avans s-a înregistrat în Malta și Cipru (ambele cu 20%), urmate de Slovacia (16%).
Slovacia și Cehia au avut cea mai mare creștere a nopților petrecute în unitățile de cazare turistică de către vizitatorii internaționali, ambele raportând o expansiune de 29% în 2023 comparativ cu 2022. Urmează Țările de Jos și România, fiecare cu un avans de 23%. Cea mai modestă creștere a fost înregistrată de Croația (2%), în timp ce în Luxemburg nopților petrecute de către vizitatorii internaționali a fost stabil.
În privința numărului de vizitatori interni, cea mai mare creștere a nopților petrecute în unitățile de cazare turistică în 2023 comparativ cu 2022 s-a înregistrat în Grecia (13%), urmată de Slovacia (11%) și Bulgaria (9%), iar cel mai sever declin în Slovenia (-17%), urmată de Ungaria (-5%) și Luxemburg (-4%).
Datele arată o redresare a turismului din UE, începând din primăvara lui 2022. Până în mai 2022, numărul nopților petrecute în unitățile de cazare turistică din UE s-a apropiat de nivelul de dinaintea pandemiei. În 2023, numai în martie (-4%), iunie (-2%), iulie (-1%) și noiembrie (-1%) s-a înregistrat un declin al numărul nopților petrecute în unitățile de cazare turistică din UE comparativ cu 2019. În pofida acestor fluctuații, tendința generală în 2023 indică o creștere a numărului nopților petrecute în unitățile de cazare turistică din UE, care au atins anul trecut nivelul record de aproape 3 miliarde.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național