Turismul mondial, al zecelea an consecutiv de creştere în 2019
Numărul 2, 21-27 ian. 2019 » Lumea în care trăim
Sosirile de turişti internaţionali la nivel mondial au crescut şi anul trecut, pentru al zecelea an consecutiv, însă ritmul de creştere a încetinit până la 4%, de la un avans de 7%, respectiv 6% în 2017 şi 2018, ca urmare a diminuării ritmului economiei mondiale, a incertitudinilor geopolitice şi a Brexitului, a anunţat Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), transmite AFP, citată de Agerpres. În total, anul trecut au fost înregistrate la nivel mondial 1,5 miliarde sosiri de turişti internaţionali, cu 54 milioane mai mult decât în 2019. Toate regiunile s-au bucurat de un spor al sosirilor de turişti internaţionali, iar Franţa, Spania şi SUA ar urma să rămână cele mai vizitate ţări, potrivit documentelor provizorii disponibile pentru 2019, au declarat într-o conferinţă de presă responsabilii UNWTO.
Încetinirea ritmului de creştere „are legătură cu perfomanţa economiei mondiale, care a înregistrat un avans de aproximativ 3%”, a explicat Sandra Carvao, responsabil cu tendinţele de piaţă la UNWTO, citând, de asemenea, „o incertitudine destul de ridicată care are legătură cu Brexit-ul”, „încetinirea economiei germane” şi impactul „problemelor geopolitice”. De asemenea, falimentul tour-operatorului britanic Thomas Cook a contribuit şi el la încetinire.
Cu toate acestea, Sandra Carvao a relativizat încetinirea ritmului de creştere, precizând că vine după doi ani de majorare „spectaculoasă (...) cu mult peste ceea ce ne puteam aştepta”. 2017 şi 2018 „nu au fost ani de creştere normală (...). Revenim la nivelurile istorice de creştere pentru turismul internaţional”, a precizat oficialul UNWTO.
Regiunile cele mai afectate de încetinirea ritmului de creştere a turiştilor internaţionali sunt: Europa, unde numărul turiştilor a crescut cu 4% în 2019, după un avans de 6% în 2018, şi Asia-Pacific (avans de 5% în 2019 după unul de 7% în 2018), unde s-a făcut simţit impactul crizei politice din Hong Kong. De asemenea, Africa a suferit şi ea o încetinire a sosirilor de turişti internaţionali, care s-a majorat cu 4% după un avans de 9% în 2018.
În schimb, Orientul Mijlociu a devenit regiunea cu cel mai puternic ritm de creştere a sosirilor de turişti internaţionali, cu un avans de 8% în 2019 după unul de 3% în 2018, în special ca urmare a planului ambiţios al Arabiei Saudite de a atrage mai mulţi turişti străini.
Pentru 2020, Organizaţia Mondială a Turismului mizează pe o creştere cuprinsă între 3 şi 4% a numărului de turişti internaţionali, în condiţiile în care anul care a început va beneficia de o serie de mari evenimente sportive şi culturale precum Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Expo 2020 din Dubai.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice