Turiștii vor avea în acest an o contribuție record de 800 de miliarde euro la economia Europei
Telex » Știri 12 iulie 2024
Temperaturi estivale record, tarife exorbitante la hotel și locații supraglomerate, nimic nu stă în calea sezonului de vacanțe de vară în Europa, cel puțin deocamdată, potrivit unui raport al Comisiei europene a turismului (ETC), consultat de Bloomberg, relatează Agerpres. Potrivit acestui document, turiștii internaționali ar urma să cheltuie o sumă record de 800 de miliarde euro în acest an în Europa, în creștere cu 37% față de nivelul de 583 miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie. De asemenea, sosirile de vizitatori din străinătate sunt și ele în creștere cu 6% comparativ cu 2019, atingând un nou record pentru Europa.
În spatele boom-ului turismului european sunt americanii și 72% din cheltuielile turistice record au fost făcute până acum în destinații din Vestul Europei. Un nou impuls al veniturilor ar urma să vină de la vizitatorii intra-regionali și revenirea turiștilor din estul Asiei, în special a celor din China, susține ETC.
"Pentru moment, putem vedea cum destinațiile din sudul Europei și Mediterana rămân preferate de călătorii în Europa", spune directorul general de la ETC, Eduardo Santander. Explicația este că turiștii continuă să dea prioritate locurilor cu vreme caldă și prețuri avantajoase, și aceste două elemente pot fi găsite încă în părți din sudul Europei.
Însă destinațiile nordice câștigă și ele teren. Datele confirmă o modificare a obiceiurilor turistice europene, în condițiile în care un număr în creștere de vizitatori s-au îndreptat spre destinații cu vreme temperată și mai puțin aglomerate în prima jumătate a anului. Comparativ cu 2019, există o creștere semnificativă a înnoptărilor turiștilor internaționali în Danemarca (38%), Norvegia (18%) și Suedia (9%).
În plus, există interes în creștere pentru destinațiile mai puțin vizitate și mai puțin aglomerate din sudul Europei. În timp ce sosirile turiștilor străini în Croația au crescut cu 7,6% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu nivelul din 2019, în cazul Albaniei creșterea este de 86%.
O creștere a popularității se înregistrează și pentru locurile care oferă un curs de schimb avantajos, fie că este vorba de destinații tradiționale sau nu. Bulgaria (29%), Serbia (40%) și Turcia (22%) au înregistrat o creștere de două cifre a sosirilor de turiști internaționali comparativ cu nivelul de dinainte de pandemie.
Încurajarea turiștilor să se aventureze și în locațiile care nu figurează pe radar este o condiție crucială pentru răspândirea beneficiilor aduse de călătorii internaționali de-a lungul Europei, spune Eduardo Santander, în special în contextul în care multe firme mici se confruntă cu presiuni economice, inclusiv creșterea costurilor operaționale și deficit de personal.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane