UE: 4,6 miliarde euro pentru stimularea tehnologiilor de decarbonizare în Europa, inclusiv a bateriilor pentru vehiculele electrice
Telex » Știri astăzi, 9:17
Comisia Europeană (CE) a lansat, în prima parte a lunii decembrie a.c., două noi cereri de propuneri cu un buget de 3,4 miliarde euro pentru a accelera implementarea tehnologiilor inovatoare de decarbonizare în Europa, inclusiv a bateriilor pentru vehiculele electrice, a anunțat Executivul comunitar. De asemenea, CE a lansat cea de a doua licitație a Băncii Europene pentru Hidrogen pentru a accelera producția de hidrogen din surse regenerabile în Spațiul Economic European (SEE), cu un buget de 1,2 miliarde euro din fonduri UE, plus peste 700 de milioane euro din trei state membre. „Atât cererile de propuneri, cât și licitația sunt finanțate de Fondul pentru inovare, utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS)“, see menționează în comunicat.
Toate cele trei cereri de propuneri includ noi criterii de reziliență pentru a stimula industria europeană. Licitația pentru baterii și licitația băncii de hidrogen vor include, de asemenea, criterii specifice de reziliență pentru a proteja Europa împotriva dependenței de un singur furnizor.
♦ Stimularea tehnologiilor care contribuie la obiectivul zero emisii nete și a producției de celule de baterii pentru vehicule electrice în întreaga Europă
Cele două cereri de propuneri subliniază angajamentul UE de a consolida poziția de lider a Europei și capacitatea sa de producție în domeniul tehnologiilor inovatoare, de vârf și cu zero emisii nete, urmărind în același timp calea către neutralitatea climatică până în 2050.
Cererea generală de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete, în valoare de 2,4 miliarde euro (cererea IF24), sprijină proiecte de decarbonizare de diferite dimensiuni, precum și proiecte axate pe fabricarea de componente pentru energia din surse regenerabile, stocarea energiei, pompele de căldură și producția de hidrogen.
Proiectele care se aplică cererii de propuneri pentru tehnologii care contribuie la obiectivul zero emisii nete vor fi evaluate pe baza potențialului lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a gradului de inovare, a maturității proiectului, a reproductibilității și a eficienței din punctul de vedere al costurilor. În plus, pentru prima dată în cadrul cererii de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, statele membre vor avea posibilitatea de a completa cererea de propuneri din cadrul FI 24 „zero net” cu scheme naționale de finanțare. Această nouă opțiune, denumită „Grants-as-a-service“, permite statelor membre să profite de procesul de evaluare a Fondului pentru inovare și să simplifice procesul de aprobare a ajutoarelor de stat.
Pentru prima dată, o cerere de propuneri în valoare de 1 miliard euro pentru fabricarea de celule de baterii pentru vehicule electrice (bateria IF24)va sprijini proiecte care pot produce celule de baterii inovatoare pentru vehicule electrice sau pot implementa tehnici, procese și tehnologii de fabricație inovatoare. Noul apel este doar o măsură dintr-o abordare mai largă de mobilizare a investițiilor într-un domeniu care este esențial pentru succesul Europei în tranziția către o energie curată și pentru competitivitatea acesteia. Acesta sprijină întreprinderile să își direcționeze investițiile în Europa către noi tehnologii, în cazul cărora se înregistrează în continuare progrese. Sunt necesare mai multe instrumente pentru a depăși unele dintre barierele economice cu care se confruntă în prezent lanțul valoric al bateriilor din Europa, inclusiv gigafabricile sale. Comisia va continua să utilizeze instrumentele disponibile și să se angajeze pe noi căi, inclusiv pe termen scurt, pentru eliminarea barierelor din calea extinderii industriale la scară largă.
Totodată, Comisia și Banca Europeană de Investiții (BEI) au inițiat un nou parteneriat pentru a sprijini investițiile în sectorul producției de baterii din UE. Acest parteneriat va beneficia de o suplimentare cu 200 de milioane euro (garanție de împrumut) a programului InvestEU din Fondul pentru inovare. Banii vor fi direcționați pentru a sprijini proiecte inovatoare de-a lungul lanțului valoric european de fabricare a bateriilor, pentru a aborda provocările de finanțare, permițând operațiuni suplimentare de împrumut de risc ale BEI în următorii trei ani.
♦ Sprijinirea producției de hidrogen din surse regenerabile
CE a lansat, de asemenea, a doua licitație în cadrul Băncii Europene pentru Hidrogen, prin intermediul Fondului pentru inovare (licitație IF24). Acesta va aloca 1,2 miliarde euro din veniturile sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS) pentru a sprijini producătorii de hidrogen clasificat drept combustibil din surse regenerabile de origine nebiologică (RFNBO) situați în Spațiul Economic European (SEE).
Cu un buget majorat cu 400 de milioane euro față de prima licitație IF23, noua licitație IF24 va sprijini proiecte pentru producția de hidrogen din surse regenerabile, indiferent de sectorul în care va fi consumat, cu un buget dedicat de 1 miliard euro; precum și producția de hidrogen în proiecte cu achizitori din sectorul maritim, cu un buget specific de 200 milioane euro.
Comisia oferă, de asemenea, un mecanism de „licitații ca serviciu“, care permite statelor membre să finanțeze proiecte care au participat la licitație, dar care nu au fost selectate pentru sprijin din partea Fondului pentru inovare din cauza limitărilor bugetare. Acest lucru permite statelor membre să utilizeze fondurile naționale pentru a sprijini proiecte pe teritoriul lor, fără a fi nevoie să organizeze o licitație separată la nivel național, reducând sarcina administrativă și costurile pentru toate părțile. Spania, Lituania și Austria și-au anunțat recent participarea la licitații ca serviciu în acest an, angajând fonduri naționale în valoare de până la 836 milioane euro pentru a sprijini proiectele de producție a hidrogenului din surse regenerabile situate în țările lor.
♦ Etapele următoare
Promotorii de proiecte pentru tehnologiile care contribuie la obiectivul zero emisii nete și cererile de propuneri pentru baterii trebuie să se aplice până la 24 aprilie 2025, ora 17:00 (CET), prin intermediul portalului de finanțare și licitații al UE. Solicitanții sunt încurajați să participe la Ziua de informare, care va avea loc online în perioada 17 – 18 decembrie 2024. Se preconizează că solicitanții selectați vor semna acorduri de grant până în primul trimestru al anului 2026.
În ceea ce privește licitația pentru hidrogen din surse regenerabile, ofertanții trebuie să depună cererea până la 20 februarie 2025 prin intermediul portalului de finanțare și licitații al UE. În pregătirea candidaturii, promotorilor de proiecte li se recomandă să consulte documentele cererii de propuneri și secțiunea Întrebări și răspunsuri de pe portal, precum și să colaboreze în curând cu o instituție financiară în ceea ce privește garanția de finalizare a acestora. Ofertanții câștigători vor semna acordurile de grant în termen de nouă luni de la închiderea cererii de propuneri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național