UE a aprobat despăgubiri de 75 milioane euro pentru producătorii agricoli din România afectați de secetă
Telex » Știri 7 decembrie 2022
Comisia Europeană a aprobat o schemă în valoare de aproximativ 75 de milioane euro notificată de România și destinată despăgubirii producătorilor agricoli pentru pagubele suferite de pe urma secetei severe din 2021 și 2022, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Măsura, cu un buget de aproximativ 365,6 milioane de lei, este deschisă producătorilor de grâu, seară, orz, triticale, ovăz și rapiță afectați în mod direct de seceta severă. Pentru a se califica pentru aceste ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din culturi din cauza secetei.
Potrivit acestei scheme, ajutorul va lua forma unor granturi directe, proporționale cu pagubele suferite, pe baza rapoartelor de pagube provocate culturilor. În cazul unei pierderi complete a culturilor, beneficiarii sunt îndreptățiți să primească un ajutor de aproximativ 305 euro (1.500 de lei) pe hectar, fără a depăși 40% din costurile eligibile. Schema se va derula până la 31 decembrie 2022.
Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 în baza articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și modificat ulterior la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022. Comisia a concluzionat că schema de ajutoare acordată de România este necesară și adecvată pentru a-i despăgubi pe producătorii agricoli din România pentru pierderile suferite din cauza unui eveniment meteo extrem. În plus, Comisia a ajuns la concluzia că schema este proporțională, fiind limitată la minimul necesar, și nu va avea efecte negative asupra competiției și comerțului în UE.
Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național