UE a aprobat o schemă de ajutoare a României în valoare de 200 de milioane euro pentru proprietarii de păduri cu restricții de exploatare
Telex » Știri 11 august 2023
Comisia Europeană (CE) a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă românească în valoare de 200 milioane euro (998 milioane lei) menită să îi despăgubească pe proprietarii de păduri pentru lemnul pe care nu l-au tăiat, ca urmare a unor restricții ecologice obligatorii, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Restricțiile la exploatarea lemnului impuse proprietarilor care dețin suprafețe de pădure au drept obiectiv oprirea fenomenului de degradare a biodiversității și inversarea lui, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și păstrarea habitatelor și peisajelor.
Sprijinul va lua forma unor granturi directe acordate proprietarilor de păduri private. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2027. Valoarea ajutorului pe beneficiar va fi calculată pe baza prețului mediu al metrului cub de lemn și a volumului mediu anual de pădure neexploatată pe hectar și pe an. Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special în temeiul Orientărilor Uniunii Europene privind ajutoarele de stat și al articolului 107 alineatul (3) litera c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care le permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții. Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a încuraja regenerarea pădurilor. În plus, Comisia a concluzionat că schema este proporțională și nu va avea efecte negative nejustificate asupra concurenței și a schimburilor comerciale din UE. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice