UE a avut în 2022 cel mai mare deficit comercial înregistrat vreodată, în urma importurilor de energie
Numărul 13, 5-11 apr. 2023 » Lumea în care trăim
Balanța comercială a Uniunii Europene a înregistrat, în 2022, un deficit semnificativ, de 432 miliarde de euro, mai ales în urma majorării importante a valorii importurilor de energie, care a început spre finalul lui 2021 și a continuat în cea mai mare a parte a lui 2022, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. De asemenea, în 2022, în urma majorării prețurilor, importurile (41%) și exporturile (18%) în afara UE au înregistrat cele mai mari rate anuale de creștere din ultimii zece ani.
Datele arată că piața internă a UE constituie elementul central al comerțului cu mărfuri al statelor din blocul comunitar, deși proporția fluxurilor intra-UE și extra-UE în totalul comerțului cu mărfuri a variat semnificativ, reflectând, într-o anumită măsură, legăturile istorice și situația geografică.
În rândul statelor membre ale UE, cea mai ridicată pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Luxemburg (90% din totalul importurilor), iar cea mai ridicată pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cehia (82% din totalul importurilor).
Pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Irlanda (35% din totalul importurilor), în condițiile în care principalul său partener comercial este Marea Britanie. În plus, cea mai scăzută pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cipru (26% din totalul importurilor).
În 2022, Țările de Jos au importat o pondere importantă din mărfuri din afara UE (doar 39% din importuri au fost din interiorul UE) și le-a exportat în blocul comunitar (71% din exporturi au fost din interiorul UE).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice