UE a înregistrat în 2024 cel mai ecologic mix energetic
Numărul 27-28, 10-23 iul. 2024 » Lumea în care trăim
Până acum, în acest an, trei sferturi din electricitatea UE a fost generată de surse de energie fără emisii de dioxid de carbon (CO2), ceea ce înseamnă cel mai ecologic mix energetic al blocului comunitar de până acum, conform datelor publicate de Eurelectric, asociație de profil ce reprezintă industria energiei electrice la nivel european, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Sursele fără emisii au produs 74% din electricitatea UE în perioada ianuarie-iunie 2024, din care 50% au fost surse regenerabile, cum ar fi energia eoliană și solară, și 24% din energia nucleară.
"Generarea de electricitate în Europa nu a avut înainte niciodată un asemenea profil cu emisii scăzute de carbon", a afirmat pentru Reuters secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby.
Cărbunele a produs 9% din electricitatea UE, iar gazele 13% - cele mai scăzute ponderi de până acum pentru fiecare combustibil fosil.
Motorul principal al modificării mixului energetic al Europei l-a reprezentat rapida instalare a capacităților de energie regenerabilă. Anul trecut, UE a construit capacitate nouă de energie solară de 56 gigawați (GW) - cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată - și 16GW capacitate nouă de energie eoliană.
Totuși, cererea de electricitate a Europei a scăzut, fiind mai ușor pentru sursele ecologice să acopere o pondere mai mare din mixul energetic total. Cererea de energie a UE a fost cu 5,8% mai scăzută în primul semestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2021.
Prețurile la energie în Europa au atins niveluri record în 2022, după ce Rusia a redus semnificativ livrările de gaze spre continent. Criza energetică care a rezultat a forțat industriile și consumatorii să folosească mai puțină energie pentru a reduce valoarea facturilor, și încă unele industrii nu au revenit la nivelul producției de dinaintea crizei.
Mai multă energie verde va ajuta Europe s-și îndeplinească obiectivele climatice și să-și reducă dependența de importurile de combustibili fosili. Dar există indicii că rețelele electrice învechite nu reușesc să facă față schimbării mixului energetic.
Ruby a cerut autorităților să investească în modernizarea rețelelor electrice, pentru a face față ponderii mai ridicate de capacității de energie regenerabilă, inclusiv prin adăugare de capacitate de stocare pentru a absorbi excesul de energie ieftină, astfel încât aceasta să nu se irosească.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane