UE a lansat o alianță industrială pentru reactoare mici
Telex » Știri 12 februarie, 9:50
Comisia Europeană a anunțat lansarea unei alianțe industriale europene în domeniul energiei nucleare pentru a accelera implementarea viitoarelor reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie promițătoare pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani, transmite AFP, preluată de Agerpres. Acest anunț face parte dintr-o revenire recentă în discuții a energiei nucleare în cadrul instituțiilor europene sub influența a 12 țări membre, printre care Franța, Suedia și Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-și atinge obiectivele climatice.
SMR ("reactoarele modulare mici") sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenționale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare și face obiectul competiției internaționale.
Mai flexibile și mai puțin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Ei vor putea furniza energie electrică și căldură pentru industrie și termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.
"Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianța va accelera desfășurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030", a spus Comisia Europeană într-un comunicat.
La finalul săptămânii trecute, Comisia Europeană a lansat un prim apel de candidaturi până pe 12 aprilie, destinat furnizorilor de energie electrică, companiilor din industria nucleară, instituțiilor financiare, organizațiilor de cercetare, centrelor de formare și organizațiilor societății civile.
Obiectivul este acela de a încuraja înființarea unui sector european. În special, aceasta implică identificarea și completarea lacunelor tehnologice sau industriale și promovarea cooperării între diferitele părți interesate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial