UE a lansat prima fază a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră
Telex » Știri 2 octombrie 2023
Uniunea Europeană a lansat duminică, 1 octombrie, prima fază a primului sistem din lume ce impune tarife la emisiile de CO2 pentru oțel, ciment și alte bunuri importate, în încercarea de a împiedica produsele străine mai poluante să îi submineze tranziția ecologică, informează Reuters, preluată de Agerpres. Tariful avut în vedere a provocat neliniște în rândul partenerilor comerciali, iar la un forum luna trecută, emisarul Chinei pentru climă, Xie Zhenhua, a cerut țărilor să nu recurgă la măsuri unilaterale, cum ar fi taxa UE.
UE nu va începe să colecteze această taxă la granițe înainte de 2026. Duminică, însă, a fost marcat începutul fazei inițiale a Mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM), când importatorii din UE vor trebui să raporteze emisiile de gaze cu efect de seră generate în timpul producției importurilor de fier, oțel, aluminiu, ciment, electricitate, îngrășăminte și hidrogen.
Începând cu 2026, importatorii vor trebui să achiziționeze certificate care să acopere aceste emisii de CO2 pentru a pune producătorii străini pe picior de egalitate cu industriile UE care trebuie să cumpere permise de pe piața de carbon din UE atunci când poluează.
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a declarat că se au în vedere încurajarea trecerii la nivel mondial către o producție mai ecologică, precum și prevenirea relocării producătorilor europeni în țări cu standarde de mediu mai scăzute. De asemenea, sistemul este menit să îi împiedice pe aceștia să piardă în fața concurenților străini în timp ce investesc pentru a contribui la îndeplinirea obiectivelor UE de a reduce emisiile nete ale blocului cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Companiile din Uniunea Europeană, Marea Britanie și Ucraina au declarat pentru Reuters că se așteaptă la un impact inițial redus în faza de probă.
Comisia Europeană afirmă că taxa la frontieră este în conformitate cu regulile Organizației Mondiale a Comerțului, în sensul că tratează în mod egal firmele străine și pe cele interne și permite deduceri din taxele la frontieră pentru orice preț al carbonului deja plătit în străinătate.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial