UE a majorat la 18,5 milioane euro suma alocată României pentru fructe, legume și lapte în școli
Telex » Știri 1 aprilie 2020
Comisia Europeană a publicat bugetul alocat schemei UE pentru şcoli, în anul şcolar 2020/2021, respectiv 145 milioane euro pentru distribuţia de fructe şi legume precum şi 105 milioane euro pentru distribuţia de lapte către elevi, informează un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Din suma totală, România beneficiază de 18,5 milioane euro, dintre care 7,8 milioane euro pentru distribuţia de fructe şi legume la care se adaugă 10,7 milioane euro pentru distribuţia de lapte în şcolile participante la program. Comparativ, în anul 2019/2020, Comisia Europeană (CE) a alocat României suma de 17,68 milioane euro pentru programul lapte, fructe şi legume în şcoli, dintre care 10,815 milioane euro pentru programul de distribuire a laptelui în şcoli şi suma de 6,866 milioane euro pentru programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli.
Comisia Europeană subliniază că, în anul şcolar 2018/2019, schema UE a garantat faptul că peste 20 de milioane de copii din întreaga Uniune Europeană au primit lapte, fructe şi legume în timpul şcolii, la aceasta adăugându-se măsuri educaţionale referitoare la agricultură şi la o dietă echilibrată. „În contextul actual, este cu atât mai important ca toţi copii din întreaga Europă să ştie şi să înţeleagă de unde vine hrana noastră. Graţie schemei UE pentru şcoli, copiii pot învăţa despre nutriţie şi agricultură, în paralel cu adoptarea unor obiceiuri de alimentaţie sănătoasă. Am luat măsuri pentru a ne asigura că schema ia în considerare faptul că şcolile au trebuit să fie închise pe întreg teritoriul european din cauza pandemiei de coronavirus. Dar este important să continuăm să privim înainte, să pregătim viitorul şi să transmitem un semnal important că viaţa va continua, odată ce am întors, în mod colectiv, această pagină”, a declarat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.
În fiecare an şcolar, acestui program i se alocă o sumă totală de 250 milioane euro. Cu toate acestea, implementarea schemei în anul şcolar curent 2019/2020 este afectată de închiderea şcolilor pe întreg teritoriul UE, ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Comisia Europeană a oferit clarificări potrivit cărora criza curentă poate fi considerată un caz de „forţă majoră”. Acest lucru permite statelor membre care recunosc un astfel de caz să ramburseze furnizorii pentru produsele perisabile (fructe, legume, lapte) ce erau prevăzute pentru distribuirea în şcolile participante la schemă. Produsele în cauză pot fi, de asemenea, donate spitalelor, organizaţiilor caritabile şi băncilor de alimente sau altor organizaţii similare, pentru a ajunge la persoanele nevoiaşe.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice