UE a modificat termenii licitațiilor pentru subvenții pentru hidrogen în ideea de a limita prezența Chinei
Telex » Știri 30 septembrie, 9:08
Comisia Europeană (CE) a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că a modificat termenii după care se vor derula licitațiile pentru acordarea de subvenții pentru hidrogen, în ideea de a limita dependența blocului comunitar de China în lanțul său de aprovizionare cu energie regenerabilă, transmite Reuters, preluată de Agerpres. China a devenit forța dominantă în ceea ce privește energia fotovoltaică și vehiculele electrice, și concurează din ce în ce mai agresiv cu producătorii europeni de capacități de producție a energiei eoliene. Comisia Europeană a început să ia măsuri pentru a limita apariția unei dependențe sistemice de Beijing, cu noi reguli, anchete și posibile tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice importate din China.
Cea de-a doua licitație pentru finanțarea investițiilor în hidrogen susținută de Banca Europeană a Hidrogenului ar urma să aibă loc la 3 decembrie și vor fi oferite granturi în valoare de până la 1,2 miliarde de euro pentru noi proiecte.
La începutul acestui an, Banca Europeană a Hidrogenului a alocat granturi în valoare de aproape 720 milioane de euro pentru șapte proiecte de producție a hidrogenului verde, însă companiile europene și-au exprimat îngrijorarea că acei câștigătorii se bazează pe componente ieftine produse în China.
Recent, comisarul european pentru Climă a spus că termenii licitațiilor vor fi modificați pentru a da prioritate companiilor locale.
Conform noilor termeni, publicați vineri pe pagina Comisiei Europene, proiectele nu pot să aibă componente provenite din China care să depășească 25% din capacitatea de producție a instalațiilor.
„Capacitățile chineze de producție reprezintă deja peste 50% din producția mondială...se consideră că există un risc semnificativ de dependență crescută și ireversibilă a UE de importurile de electrolizoare provenite din China, ceea ce ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării UE”, se precizează în documentul Executivului comunitar.
Un raport cu privire la competitivitatea blocului comunitar, elaborat de fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat că Europa ar putea cunoaște un declin economic dacă nu pune la punct o politică industrială mai coordonată, nu accelerează procesul de luare a deciziilor și nu crește investițiile pentru a ține pasul cu rivalii din SUA și China.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial