UE: Acord asupra împărțirii eforturilor pentru reducerea emisiilor
Telex » Știri 10 noiembrie 2022
Statele membre ale UE și eurodeputații s-au pus de acord asupra repartizării eforturilor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe continent și asupra posibilităților de a amâna sau de a schimba cotele de emisie între țări, relatează AFP, preluată de Agerpres. În timp ce COP27 este în plină desfășurare, negociatorii Parlamentului European și cele 27 de state au aprobat obiective constrângătoare de reduceri anuale de emisii pentru sectoare (transport rutier, încălzirea clădirilor, agricultură, mici instalații industriale) reprezentând circa 60% din emisiile totale ale UE.
Aceste obiective variază potrivit țărilor, "în funcție de PIB pe cap de locuitor și de raportul cost-eficiență": în orizontul lui 2030, ele merg de la o reducere de 10% (față de 1990) pentru Bulgaria, la o scădere de 50% pentru Danemarca, Germania, Finlanda sau Suedia. Franța va trebui să opereze o reducere de 47,5%.
Pentru sectoarele implicate, UE ar trebui să-și reducă în total emisiile cu 40% până în 2030.
Sectoarele care nu sunt vizate sunt deja acoperite de piața carbonului și de alte reglementări: ambițiosul plan privind clima al UE vizează reducerea tuturor emisiilor, în toate sectoarele adunate, de 55% până în 2030, în comparație cu 1990.
Eurodeputații și statele membre au reluat fără modificări obiectivele pe țară propuse de Comisia Europeană, însoțite de o traiectorie mai strictă, dar și de relaxări.
"A fost găsit un echilibru între nevoia de flexibilitate a țărilor, asigurând în același timp o tranziție justă și echitabilă din punct de vedere social, și necesitatea de a nu compromite planul privind clima", se menționează într-un comunicat al Parlamentului European.
Țările care au dificultăți în a-și atinge obligațiile vor putea cumpăra "cote" de emisii de la statele care se descurcă mai bine decât anticipau, în limita a 10% din cotele pentru 2021-2025, și de 15% pentru 2026-2030. "Produsul acestor schimburi va trebui să fie alocat acțiunii climatice", precizează comunicatul.
La fel, statele pot "împrumuta" cote din anul următor pentru a le utiliza în anii în care emisiile sunt superioare plafonului anual alocat, în limita a 7,5% din cotele din 2021-2025, apoi de 5%.
În anii în care emisiile lor sunt mai scăzute, statele vor putea "economisi" o parte din cotele neutilizate pentru anul următor.
Acest acord "clarifică eforturile pe care trebuie să le facă fiecare stat și garantează solidaritatea în modul în care Europa trebuie să-și atingă obiectivele climatice", a subliniat Frans Timmermans, vicepreședinte al Comisiei Europene.
"Noile reguli acoperă lipsurile existente. Asta ne permite să ajungem la COP27 trimițând un semnal clar: UE este serioasă în dorința ei de a fi lidera unei agende climatice eficiente la nivel mondial", și-a exprimat satisfacția eurodeputata din grupul PPE (dreapta), Jessica Polfjard, raportoarea textului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial