UE: Acord privind reducerea deșeurilor rezultate din ambalajele de plastic
Telex » Știri 6 martie, 9:48
Uniunea Europeană a ajuns, la începutul acestei săptămâni, la un acord vizând reducerea deșeurilor rezultate din ambalajele de plastic, acord ce prevede interzicerea, cel târziu în 2030, a recipientelor de plastic de unică folosință în restaurante și cafenele și restrângerea utilizării 'poluatorilor eterni' PFAS, transmit AFP și Reuters, preluate de Agerpres. După negocieri dure, eurodeputații și statele membre ale UE s-au pus de acord asupra acestui text cheie al Pactului Verde ce stabilește ținta de reducere cu 5% până în 2030 (față de 2018) a volumului total de deșeuri de ambalaje în UE, apoi de 10% în 2035 și 15% până în 2040. Toate ambalajele din UE vor trebui să fie reciclabile începând din 2030 și să fie efectiv reciclate 'la scară' până în 2035, pentru a fi încurajată dezvoltarea economiei circulare, arată un comunicat al Parlamentului European.
Acordul mai trebui validat oficial de Cei 27 și de plenul Parlamentului European pentru a intra în vigoare.
Principala măsură este interzicerea până cel târziu la 1 ianuarie 2030 a recipientelor de plastic de unică folosință în alimentația publică, pentru alimentele și băuturile consumate pe loc. Recipientele din hârtie și carton vor rămâne autorizate.
Cu aceeași scadență, vor fi interzise și alte ambalaje din plastic de unică folosință: mini-flacoane de șampon în hoteluri, pliculețe cu sosuri, filme de protecție pentru valize în aeroporturi, ambalaje din plastic pentru fructe și legume neprocesate ș.a.
De asemenea, vor trebui să dispară săculeții de plastic ultra-ușori, cu doar câteva excepții.
Considerând că reciclarea nu este suficientă, legislația stabilește niveluri obligatorii de reutilizare a ambalajelor în diverse sectoare (comerț electronic, electrocasnice, băuturi, bere ș.a.) până în 2030.
Sectorul viticol este exceptat, la fel ca microîntreprinderile.
Restaurantele vor trebui doar 'să depună eforturi' să atingă o țintă de 10% de ambalaje reutilizabile, dar vor fi obligate să accepte recipientele aduse de clienți.
În fine, legislația va interzice din 2026 adăugarea intenționată în ambalajele alimentare de substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS, 'poluatori eterni'), substanțe chimice sintetice utilizate pe scara largă care, cu timpul, se acumulează în organismul uman și în mediu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice