UE adoptă un regulament pentru a nu permite pătrunderea produselor nesigure pe piață
Numărul 22, 18-24 iunie 2019 » Direct de la sursă
Consiliul UE a adoptat un regulament care consolidează supravegherea pieței pentru a se asigura că produsele introduse pe piață în UE sunt sigure și conforme cu legislația comunitară, se precizează într-un comunicat. Regulamentul asigură, de asemenea, o aplicare mai strictă a normelor UE, într-un efort de a spori încrederea consumatorilor în produsele introduse pe piața Uniunii. „Noile norme vor garanta faptul că produsele introduse pe piața unică, inclusiv cele comercializate online, respectă normele noastre comune stricte la nivelul UE, sunt certificate și respectă standardele de calitate și de siguranță. Acestea vor asigura, de asemenea, libera circulație a mărfurilor, protecția consumatorilor și condiții de liberă concurență echitabile pentru toți operatorii economici”, a declarat ministrul Niculae Bădălău.
Regulamentul consolidează cadrul existent pentru activitățile de supraveghere a pieței, abordează provocările din domeniul comerțului electronic internațional și al comerțului online, încurajează acțiunile comune ale autorităților de supraveghere a pieței din mai multe state membre, introduce un flux de lucru complet digital pentru îmbunătățirea schimbului de informații între autorități și Comisie, creează un cadru consolidat pentru controlul produselor care intră pe piața unică și pentru îmbunătățirea cooperării dintre autoritățile de supraveghere a pieței și autoritățile vamale.
Regulamentul urmează să fie să fie semnat și publicat în Jurnalul Oficial al UE. Acesta va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării. Se va aplica după doi ani de la data intrării în vigoare. Cu toate acestea, o serie de dispoziții se vor aplica de la 1 ianuarie 2021.
În cadrul pieței unice, libera circulație a mărfurilor este cea mai dezvoltată dintre cele patru libertăți fundamentale. Ea generează circa 25% din PIB-ul UE și 75% din comerțul cu mărfuri între statele membre ale UE. Uniunea desfășoară aproximativ o șesime din comerțul mondial cu mărfuri. În 2015, comerțul cu mărfuri între statele membre ale UE a fost evaluat la 3.063 miliarde euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane