UE alocă 106 milioane euro pentru 18 proiecte noi de protecție, conservare și depoluare a apelor
Telex » Știri 3 iulie 2023
Comisia Europeană (CE) a anunțat, la finalul săptămânii trecute, 18 noi proiecte care vor primi peste 106 milioane euro pentru a contribui la misiunea UE "Refacerea oceanelor și apelor noastre", informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Proiectele reunesc peste 370 de beneficiari din 36 de țări, inclusiv România, precum IMM-uri, instituții de cercetare, autorități locale, școli și întreprinderi. Ele vor juca un rol esențial în realizarea neutralității climatice și în refacerea naturii prin protejarea și refacerea biodiversității în ape, prin reducerea poluării, prin sprijinirea unei economii albastre durabile. Toate statele membre ale UE sunt implicate în proiecte, cu acțiuni din Marea Baltică și Marea Nordului, prin Dunăre, Marea Mediterană și peste Atlantic.
Unul dintre proiecte, care va beneficia de o contribuție de 8,3 milioane de euro de la UE, este "Restore4Life", coordonat de Centrul de Cercetări în Ecologie Sistemică și Sustenabilitate din cadrul Universității din București, și vizează refacerea zonelor umede în Bazinul Dunării.
"Aceste noi proiecte reprezintă un impuls suplimentar în direcția atingerii obiectivelor misiunii. Aștept cu nerăbdare mareele de transformare pe care le vor aduce aceste proiecte și îi invit pe toți să se alăture acestei călătorii pentru a salva oceanele și râurile noastre", a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Potrivit CE, proiectele vor aduce o gamă largă de beneficii oceanelor și apelor, cum ar fi: soluții de protecție și refacere a habitatelor costiere și marine degradate; protejarea și refacerea zonelor umede, a zonelor inundabile, a zonelor umede de coastă și a mlaștinilor saline din Dunăre; acțiuni de prevenire, reducere la minimum și remediere a poluării chimice în Marea Mediterană; introducerea pe piață a unor produse și soluții durabile pe bază de alge în Marea Baltică și în Marea Nordului; prevenirea și eliminarea deșeurilor, a materialelor plastice și a microplasticelor - soluții inovatoare pentru râurile europene fără deșeuri; reducerea deșeurilor marine și a poluării prin utilizarea unor unelte de pescuit inteligente și cu impact redus asupra mediului; crearea unei biblioteci electronice a speciilor marine și de apă dulce; dezvoltarea unor modele de afaceri locale bazate pe comunitate pentru agricultura oceanică.
Proiectele au fost selectate în urma unei cereri de propuneri lansate în 2022, inclusiv o evaluare inter pares efectuată de experți independenți. Proiectele vor fi gestionate de CINEA (Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice