UE aprobă înființarea unei agenții europene pentru prevenirea și combaterea spălării banilor
Telex » Știri 14 decembrie 2023
Parlamentul European și statele membre au aprobat înființarea unei agenții a Uniunii Europene pentru combaterea și prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, fără a decide încă asupra viitorului său sediu, râvnit de mai multe țări, între care Franța și Germania, relatează AFP, preluată de Agerpres. Această nouă entitate, desemnată sub acronimul AMLA (Anti-money laundering authority/Autoritatea pentru combaterea și prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului) va avea în special sarcina de a superviza și coordona autoritățile naționale pentru a depista și a combate activitățile transfrontaliere suspecte.
Având atribuții de supraveghere și de sancționare pentru a asigura respectarea regulilor financiare europene, AMLA va superviza direct circa 40 de instituții de creditare și instituții financiare considerate cele mai vulnerabile la riscuri, inclusiv furnizori de servicii de active cripto.
"AMLA va schimba situația în materie de luptă împotriva banilor murdari în UE", și-a exprimat satisfacția co-raportoarea spaniolă a textului, Eva Maria Popceva.
Combaterea tranzacțiilor ilicite urmează să contribuie și la a face mai dificilă finanțarea atentatelor în Europa.
Noua agenție europeană "va juca, de asemenea, un rol crucial pentru a evita ocolirea sancțiunilor financiare, precum cele luate împotriva Rusiei", a subliniat eurodeputata.
Activitățile financiare suspecte reprezintă circa 1% din Produsul Intern Brut al UE, respectiv circa 130 de miliarde de euro, potrivit agenției europene de poliție Europol.
Crearea acestei noi autorități a fost propusă de Comisia Europeană în iulie 2021.
Acordul politic intervenit miercuri asupra acestui proiect de lege trebuie să fie aprobat oficial de eurodeputați în ședință plenară și de Consiliul UE, ce reunește cele 27 de state membre.
Parlamentul European și Consiliul UE vor trebui, de altfel, să decidă asupra orașului care va găzdui AMLA și pe cei 250 de angajați ai săi. În prezent se discută despre criteriile procesului de selecție. Nouă orașe și-au depus candidatura în acest sens la Comisia Europeană, până la data-limită de 10 noiembrie: Paris, Bruxelles, Frankfurt, Dublin, Madrid, Roma, Riga, Vilnius și Viena.
"Co-legislatorii au intenția de a organiza audieri cu candidații care și-au manifestat interesul", a precizat Parlamentul European într-un comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane