UE ar putea intra pe piețele financiare în lunile următoare pentru a strânge 100 de miliarde de euro
Numărul 3, 26 ian. - 1 feb. 2021 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană ar putea să acceseze piețele financiare pentru aproape 100 de miliarde de euro „la finele primăverii”, în ideea de a finanța plățile anticipate pentru cele 27 de planuri naționale de revenire din pandemie, a declarat comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Potrivit lui Gentiloni, lunile februarie și martie vor fi cruciale pentru evaluările Comisiei cu privire la modul în care fiecare dintre cele 27 de state membre intenționează să cheltuiască banii care îi vor reveni din fondul UE de relansare, în valoare de 750 miliarde de euro, planuri care ulterior trebuie validate și de miniștrii europeni de Finanțe. „La finalul acestui proces, țara primește 13% din valoarea totală a planului care este prezentat”, a spus Gentiloni într-un interviu pentru BreakingViews. „Aceasta înseamnă că la finele primăverii Comisia va intra pe piețele financiare pentru a strânge acești bani (...) cu obiectivul de a plăti anticipat cei 13% pentru fiecare țară cu un plan aprobat”, a adăugat comisarul european.
Plățile vor continua, posibil de două ori pe an, pe măsură ce proiectele prevăzute în planurile naționale ajung la țintele și reperele convenite, o condiție care va fi evaluată de Comisie înainte de a efectua orice nou transfer.
Pentru a le fi aprobate planurile de cheltuieli, guvernele trebuie să fie sigure că banii merg spre a face economiile lor mai ecologice și mai digitalizate, pentru reducerea blocajelor administrative și pentru soluționarea problemelor specifice fiecărei țări pe care Comisia le-a evidențiat în recomandările de țară.
Până acum, doar 17 state membre ale UE au trimis Comisiei Europene o variantă preliminară a planurilor lor de cheltuieli, pentru discuții cu privire la cât de bine se potrivesc cu criteriile stabilite de Comisie, înainte de a fi trimise în mod oficial la finele lunii februarie sau în luna martie. Gentiloni a spus că în rândul guvernelor statelor membre există o „conștientizare” a faptului că planurile naționale trebuie elaborate în conformitate cu criteriile UE, dar a adăugat: „Avem în continuare foarte multe de făcut pentru a traduce asta în obiective, ținte, repere și angajamente”.
Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de relansare, cu sume totale în valoare de 209 miliarde euro, însă tensiunile în rândul coaliției guvernamentale de la Roma au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea țării de a pune la punct un plan național care să fie aprobat de UE. „Autoritățile italiene sunt conștiente că trebuie să îmbunătățească propunerea care a fost prezentată”, a spus Gentiloni atunci când a fost întrebat dacă planul Italiei îndeplinește cerințele Comisiei. „Avem nevoie în special de două lucruri: primul un mesaj clar cu privire la reformele menționate de Comisie în recomandările de țară emise în 2019 și al doilea este să vedem detalii cu privire la calendarul proiectelor”, a spus Gentiloni.
Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde euro, include granturi și împrumuturi. Guvernele celor 27 de state membre UE au căzut de acord să se împrumute, să cheltuiască și să ramburseze în comun 750 miliarde de euro pentru a ajuta economiile lor să își revină din recesiunea provocată de izolare și acum se concentrează asupra celor mai bune moduri pentru a cheltui acești bani.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial