UE are depozitele de gaze umplute în proporție de peste 80%
Telex » Știri 2 septembrie 2022
Uniunea Europeană a reușit să umple depozitele de gaze în proporție de peste 80% pentru a face față iernii viitoare, însă va trebui ca în martie să aibă un grad de umplere de cel puțin 40% pentru a putea înfrunta sezonul rece 2023-2024, conform calculelor Comisiei Europene, informează agenția EFE, preluată de Agerpres. „Va trebui să ținem cont nu doar de iarna aceasta, ci și de cele care vor urma. Va trebui să vedem în martie. Procentul ar trebui să fie de 40% pentru a face față și iernii de anul viitor”, a declarat directorul general pentru Energie al CE, Mechthild Worsdorfer, în Comisia pentru Industrie a Parlamentului European.
La mijlocul lunii martie, la începutul primăverii și la o lună după inițierea invaziei ruse în Ucraina, depozitele de gaze din UE erau pline în proporție de 25%, în medie, conform datelor Gas Infrastructure Europe, platforma ce reprezintă companiile de gaze în Uniunea Europeană.
Țările membre ale UE s-au angajat să ajungă la 1 noiembrie cu cel puțin 80% grad de umplere în depozitele de gaze existente pentru a începe cu o relativă liniște sezonul de iarnă. Rezervele au ajuns deja la 80,43%. De asemenea, s-au angajat să diminueze consumul de gaze cu 15%, urmând recomandările Comisiei, scrie EFE.
„Calculele noastre au fost făcute pe baza unui scenariu cu o iarnă rece”, a spus Worsdorfer, care a semnalat că „există pericolul întreruperii furnizărilor” de către Rusia, care săptămâna aceasta a anunțat că va închide timp de trei zile gazoductul Nord Stream, ce duce gaze în Germania, pentru lucrări de mentenanță, și, că va reduce livrările către compania franceză Engie.
Această măsură de reducere medie de 15%, care vine cu excepții pentru statele insulare sau cele cu puține interconexiuni cu restul partenerilor comunitari, precum Spania și Portugalia, a fost stabilită în baza unui scenariu de iarnă aspră, a spus directorul german pentru energie în Comisie.
În cazul în care această economisire voluntară nu va fi suficientă și după consultarea cu statele membre, Comisia ar putea declara stare de alertă și să aplice o raționalizare obligatorie.
În semestrul rece în emisfera nordică, din octombrie în martie, UE arde 62% din gazele pe care le consumă anual, conform calculelor EFE, făcute pe baza datelor Eurostat pentru 2019, anul dinainte de pandemie. Ianuarie este luna cu cea mai mare cerere, cu 50,24 miliarde metri cubi în 2019, în timp ce în iunie consumul de gaze scade la 21,4 miliarde mc.
La 9 septembrie, miniștrii Energiei din țările UE se vor reuni într-o reuniune extraordinară la Bruxelles, iar la 14 septembrie președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va adresa Parlamentului European în Dezbaterea privind Starea Uniunii. „Va vorbi pe larg și amănunțit despre energie”, a preconizat Worsdorfer.
Acest mecanism, potrivit unor surse comunitare, ar trebui să fie gata în câteva săptămâni. Și, mai departe, se lucrează la un proiect de reformă a pieței de energie electrică.
„Pe termen mediu și lung analizăm designul pieței noastre de electricitate, care a funcționat bine în ultimii ani. O vom optimiza, o vom îmbunătăți. Dar asta va lua timp.(...) Toate opțiunile vor fi luate în considerare cu mintea deschisă pentru că suntem într-o situație foarte diferită comparativ cu trecutul”, a subliniat Wosdorfer.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice