UE asigură accesul la o aprovizionare diversificată, la prețuri accesibile cu materii prime critice
Telex » Știri 24 mai, 10:00
A intrat în vigoare a Actului european privind materiile prime critice, care vizează asigurarea unei aprovizionări diversificate, sigure și durabile cu materii prime critice pentru industria UE. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, accesul securizat la materii prime critice este esențial pentru sectoarele strategice, inclusiv tehnologiile curate, industria digitală, industria de apărare și industria aerospațială.
Europa dispune în prezent de un cadru de reglementare pentru a consolida capacitățile interne și a consolida sustenabilitatea și circularitatea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice din UE, continuând, în același timp, să își continue agenda de diversificare. „Prin această lege, UE va consolida oferta internă și va reduce dependența de furnizori unici. După cum s-a subliniat în urma pandemiei COVID-19 și a invadării Ucrainei de către Rusia, dependențele strategice au expus industria europeană la riscuri de perturbare a lanțului de aprovizionare“, se menționează în comunicat.
Legea stabilește indici de referință pentru a spori capacitățile de extracție, prelucrare și reciclare a materiilor prime critice în UE și pentru a orienta eforturile de diversificare. În plus, creează un cadru pentru selectarea și punerea în aplicare a proiectelor strategice, care pot beneficia de condiții simplificate de autorizare și de facilitare a accesului la finanțare; de asemenea, stabilește cerințe naționale pentru dezvoltarea de programe de explorare în Europa. În plus, regulamentul va îmbunătăți circularitatea și utilizarea eficientă a materiilor prime critice prin crearea unor lanțuri valorice pentru materiile prime critice reciclate. Pentru a asigura reziliența lanțurilor de aprovizionare, actul permite monitorizarea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime critice, precum și schimbul de informații și coordonarea viitoare cu privire la stocurile de materii prime strategice între statele membre și întreprinderile mari.
♦ Deschiderea cererii de propuneri pentru proiecte strategice
La 23 mai a.c. a avut loc prima reuniune a Comitetului pentru materii prime critice. Comitetul va juca un rol semnificativ în punerea în aplicare a noului cadru de politică, sprijinind Comisia în selectarea și punerea în aplicare a proiectelor strategice, în schimbul de informații privind procedurile de autorizare și inițiativele privind circularitatea, precum și în facilitarea cooperării internaționale și a parteneriatelor strategice în domeniul materiilor prime.
Cu ocazia primei reuniuni a Comitetului, Comisia a deschis cererea de propuneri pentru proiecte strategice. Prima dată-limită pentru depunerea candidaturilor este 22 august 2024, ora 12: 00 CET. Cei interesați pot găsi informații detaliate, inclusiv formularul de candidatură și Ghidul pentru solicitanți, pe site-ul dedicat proiectelor strategice.
Ca parte a Planului industrial al Pactului verde, CE a prezentat propunerea de act privind materiile prime critice la 16 martie 2023. Măsurile se bazează pe evaluarea caracterului critic din 2023, pe un raport prospectiv axat pe tehnologiile strategice, precum și pe acțiunile inițiate în cadrul Planului de acțiune din 2020 privind materiile prime critice.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice